MİLLİ eğitimde kadrolaşmayı, yönetici atamalarını, öğretmen açığını eleştirsek de yapılan güzel işleri görmemek insafsızlık olur.
Kocaeli’nin iller sıralamasında SBS’de 45’inci, LYS’de 75’inci olmasından müdür ve öğretmenleri sorumlu tutsak da başarısızlı olunan alanlardaki çalışmaları yazmamak eğitimin çilesini çeken hocalarımıza haksızlık olur.
Örnek mi istiyorsunuz? İşte öğrenme ve öğretme sürecinde bilişim teknolojileri araçlarının derslerde daha fazla kullanımını sağlamak amacıyla hafta başı pilot okullarda dağıtılan “Akıllı tahta ve tablet bilgisayar”.
Çoğu kez görmezden geldiğimiz öğretmen ve öğrencilerin AB projeleri kapsamında elde ettikleri başarılar ile Türkiye’nin ilk “Yenilenebilir Enerji Okulu”nun Kocaeli’nde açılması.
Okullaşma konusunda nereden nereye gelindiğini, derslik açığını kapatmak için hayırseverlerin teşvik edilmesini, sınıflarda 70-80 yerine 30 öğrenciyle ders yapılır hale getirilmesi haberlerini kanıksadık.
Geliniz yeni bir projeden, “Yenilenebilir Enerji”yi tanıyalım.
Çevreye zarar vermediği için çevre dostu enerji türü olan, gücünü güneşten alan ve hiç tükenmeyeceği düşünülen “Yenilenebilir Enerji” projesini yürüten
İzmit Atatürk Teknik ve EML öğretmen ve öğrencileriyle destek veren herkesi kutluyorum.
Bu arada projenin tanıtımı ve sahiplenmesine destek veren il milli eğitim müdür yardımcısı Hayati Aydın’ın katkılarını da unutmamak lazım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ AB PROJESİ
Soğukların devam ettiği, termometrelerin -30’u gösterdiği bugünlerde Azerbaycan’dan gelen doğalgazın kesilmesi, İran’dan gelen gazda sıkıntı yaşanması, “Yenilenebilir Enerji”yi bir kez daha gündeme getirdi.
Ankara’da siyasiler ve bürokratlar dışa bağımlı enerjiden kurtulma formülleri ararken, Kocaeli’nde “Rüzgar, Güneş Enerjisi Sistemleri” gibi yeşil enerji alanlarını kullanacak proje çalışmalarında önemli mesafe alındı.
İzmit Atatürk Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin AB Leonardo da Vinci Programından kazandıkları 329.483 Euro ile günümüzün yükselen değeri “Yenilenebilir Enerji”yi hayata geçirebilmek için önlerinde 2 yıl var.
Paydaşları Litvanya, İspanya ve Yunanistan’dan gelen uzmanlarla yol haritalarını belirleyen öğretmen ve öğrencilere Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Yalova Üniversitesi de proje ortağı olarak yardımcı oluyor.
TÜBİTAK MAM ve Marmara Üniversitesinde “Rüzgar Enerji Teknolojileri ve Türkiye’de Kurulu Rüzgar Santralleri”yle ilgili literatür taraması yapan, 41 kuruluşta sektör analizi yapan, yurt içi ve yurt dışı rüzgar türbinlerini, güneş panellerini inceleyen, çalıştaylar düzenleyen çalışma ekibi sayesinde dünyada ilk 5’te yer alan ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabileceğiz.
Bu arada İzmit Atatürk Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin üzerinde çalıştığı “Yenilenebilir Enerji Projesi”nin ilk sonucu alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 24.8.2011 Tarih ve 117 Sayılı kararıyla kabul edilen “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı” İzmit Atatürk Teknik Lise bünyesinde açıldı.
Türkiye’nin “İlk Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Okulu” önümüzdeki öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak.
YENİLENEBİLİR ENERJİ EKİBİ
Türkiye’de “ilk” olan bu alanda, rüzgar enerjisi sistemleri, güneş enerjisi sistemleri gibi yeşil enerji alanlarında uzman personel yetiştirilecek.
AB Leonardo da Vinci Programından sağlanan finansmanla İzmit Atatürk Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından yürütülen “Yenilenebilir Enerji Projesi” çalışma ekibinin başında okul müdürü Kemal Arslan var.
Proje Koordinatörleri; Atatürk Teknik ve EML Elektrik-Elektronik Teknoloji öğretmenleri Selçuk Aytın ve Mehmet İlker Bebek.
Modül Kitap Yazarları; Adem Çalıker (Fevziye Tezcan Teknik ve EML müdür yardımcısı), Aziz Güneroğlu (Atatürk Teknik ve EML Elektrik-Elektronik Teknoloji öğretmeni), Alper Önder Döner (Atatürk Teknik ve EML Elektrik-Elektronik Teknoloji öğretmeni), Hakan Öztürk (Bahçecik Teknik ve EML müdür yardımcısı), Erdal Evcil İzmit Teknik ve EML Elektrik-Elektronik Teknoloji öğretmeni), Bülent Karayazı (Gölcük Anadolu Denizcilik Teknik ve EML Elektrik-Elektronik Teknoloji öğretmeni).
RÜZGAR SANTRALLERİ POTANSİYELİ
Doğalgaza alternatif enerji olarak sunulan ve kısa sürede önemli mesafe alınan
“Yenilenebilir Enerji Projesi”nden söz ederken Türkiye’de kurulu rüzgar enerji santralleri (RES) ve rüzgar potansiyelimize göz atmak da yarar var.
Türkiye, Avrupa’da rüzgar enerjisi potansiyeli en iyi olan ülke olarak bilinmekte ve teknik potansiyeli 48.000 MW olup ülkemiz ihtiyacının tamamını karşılayacak düzeydedir.
Halen 55 RES ile 1.329 MW’lık gücü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2015 yılına kadar 10.000 MW çıkarmayı hedeflemektedir.
Öte yandan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşleme süresi 2.640 saat olup Almanya’nın yaklaşık 3 katıdır.
4.600 kilometrekare yüksek verimli güneş enerjisine sahip ülkemizde kurulacak güneş santrallerinin doğal gaz çevrim santrallerinden daha fazla enerji üreteceği ve çevreye zarar vermeyeceği ifade edilmektedir.
Güneş ve Rüzgar Enerji Santrallerinin kullanım alanlarına baktığımızda ilk akla gelenler; Trafik sistemleri, baz istasyonları, konutlar, işyerleri, atölyeler, fabrikalar, kara-deniz-hava ulaşımı, aydınlatma, sulama, telkekomünikasyon, uzay teknolojisi.