Çeker: Acil çözüm bekliyoruz

Kamu dışında yapılan aşılarda aşı takvimine uyulmadığı için Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışanlardan performans kesilmesi hakkında açıklamalarda bulunan Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda acil çözüm bekliyoruz. Mağduriyetlerin önüne geçmek adına ASM çalışanları için örnek dilekçelerimiz hazır” dedi

Boran KAYALAR - Kamu dışında yapılan aşılarda aşı takvimine uyulmadığı için Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışanlardan performans kesilmesi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker, Aile Hekimleri Komisyon Başkanı Aile Hekimi Recep Pehlivan, Komisyon üyesi Aile Sağlığı Çalışanı Hacer Gündüz ile birlikte Şubede basın açıklaması yaptı.

TUHAF BİR DURUM YAŞANMAKTADIR

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker basın açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı, bebeklerin aşılanması için Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) vermiş olduğu aşıları, kamu dışında çalışan hekimlere ve özel hastanelere ücretsiz olarak vermektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bu aşılar Özellikle Özel hastanelerde yapılmaktadır. Ne yazık ki aşıyı yapanın farklı olduğu, sorumluluğun farklı kişilerde olduğu tuhaf durum yaşanmaktadır. Oysaki Bakanlık tarafından verilen aşıların bebeklere uygulandığı gün ve saat içerisinde elektronik ortamda sağlık Net üzerin den Sağlık Bakanlığına bildirilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu aşı takvimine özel hastanelerinde uymak zorunluluğu bulunduğu halde aşı takvimine uymamaktadırlar” dedi.

ÇALIŞANA CEZA KESİLMEKTEDİR

Çeker ASM çalışanlarından performans kesintisi yapıldığını belirterek, “Bebekler Aile hekimliğine kayıtlı oldukları için bebek aşıları yapılmamış veya gününde yapılmadığı için ASM de görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları mağduriyetler yaşamakta ve maaşlarından performans kesintileri yapılmaktadır. Yoğun işleri arasında özel hastanelere de aşı takvimine uyulmadan aşının uygulandığı veya elektronik ortamda gününde Sağlık Bakanlığına bildirilmediği için bebeğin kayıtlı olduğu ASM çalışanlarından performans kesintisi yapılmaktadır.Aşıyı yapanda bir sorumluluk olmaması nedeniyle aşı takvimi yerine keyfiyete göre aşılar yapılabilmekte Sağlık Bakanlığında bunun hesabını yapandan sormamakta ASM’de görev yapan Aile Hekimine ve Aile Sağlığı Çalışanına ceza kesmektedir” şeklinde konuştu.

BUNDAN VAZGEÇİLMELİDİR

“Ortada yanlış işleyen bir sistem olduğu muhakkaktır” diyen Çeker sözlerini, “Buradaki sıkıntılı durumun çözülmesi yerine çalışanların itiraz ederek verilen cezanın iptali gibi bir yol izlenmesi de yanlıştır. Sistemsel sorun çözülmeli, bir yaptırım uygulanacaksa da özel hastanelere uygulanmalı veya bu konuda uyarılmalıdırlar. Çalışanlar her zaman bunlarla uğraşmak zorunda bırakılmamalıdırlar.Aşının gününde uygulanmaması, uygulama tarihlerinin değiştirilmesi sorumluluğu ASM çalışanlarının olmamasına rağmen, ASM çalışanlarına performans uygulanması son derece adil olmayan bir uygulamadır. Bundan vazgeçilmelidir” şeklinde sürdürdü.

ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker basın açıklamasındaki sözlerini, “Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda acil çözüm bekliyoruz. Şu anda bu konuda mağduriyetlerin önüne geçmek adına ASM çalışanları için örnek dilekçelerimiz hazır. Şube olarak İl Sağlık Müdürlüklerine müracaat ettik. Türk Sağlık Sen Genel Merkezide konu hakkında Sağlık Bakanlığına başvuru yapmıştır. Sorunun kökten çözülmesi için mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Sendika olarak konunun takipçisiyiz” ifadeleriyle sonlandırdı.

29 May 2018 - 11:17 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.