Durdurulamıyor! Dolar ne kadar?

Dün, döviz piyasalarında FED'in kararı beklenirken ABD'nin Türkiye'den iki bakana yaptırım uygulama kararı, dolarda tarihi zirvenin gerçekleşmesine neden oldu. Dolar 5 TL'yi geçti. Sabah saatlerinde ise dolar, 4.98 seviyelerine geriledi.

ABD'nin Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanı'na rahip Brunson krizi nedeniyle yaptırım uygulama kararı sonrası dolar 5 TL'yi aştı ve tarihi zirvesini gördü.

DOLAR NE KADAR?

Dolar/TL ABD'nin Türkiye'de bazı kişi ve kurumlara yaptırım kararı haberi ardından dün akşam 5'i aşarak tarihi zirveyi gördükten sonra bu sabah 4.99 civarında bulunuyor.

ABD, Türkiye'de tutuklu bulunan ve geçen hafta ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yatırımlara tepki olarak yapılan yazılı açıklamada,"ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek söz konusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir" denildi.

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 24

Dün saat 16:51'de 4.9189/4.9219 seviyesinde olan dolar/TL yaptırım haberi ardından dün akşam tarihi zirve olan 5.0150'ye kadar yükseldi. Dolar/TL saat 07:54'te 4.830/4.9886 seviyesinde bulunuyor. TL'nin tarihi zirveyi görmesiyle birlikte dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı da yüzde 24 oldu.

FED'İN KARARI

ABD Merkez Bankası dünkü para politikası kararında faizlerde değişiklik yapmadı, ancak ülke ekonomisini "güçlü" olarak niteleyerek Eylül ayında faiz artıracağının sinyalini verdi.

Merkez bankası ekonomik büyümenin güçlü şekilde hızlandığını ve istihdam piyasasının güç kazanmayı sürdürdüğüne dikkat çekti. Enflasyon oranları ise faiz artırım kararının alındığı bir önceki Haziran toplantısından bu yana yüzde 2 olan merkez bankası hedefine yakın seyrini sürdürdü.

İki gün süren Federal Açık Piyasa Kurulu (FOMC) toplantısının ardından dün akşam yayımlanan karar metninde, "İstihdam kazanımları son aylarda ortalamaya bakıldığında güçlüydü ve işsizlik oranı düşük kaldı. Hane halkı harcamaları ve işletmelerin sabit yatırımları güçlü şekilde büyüdü" denildi.

Fed politika faizini yüzde 1.75-2 aralığında tuttu.

Fed, yayımlanan tahminlerine göre yıl sonuna kadar faizlerin iki kere daha 25 baz puan artırılmasını öngörüyor. Yatırımcılar faizlerin bu toplantıda artırılacağına ihtimal vermiyorlar ve Eylül ile Aralık'taki toplantıda faiz artırılacağını fiyatlıyorlar.

CME FedWatch verilerine göre vadeli işlem kontratları Eylül'de yüzde 91, Aralık'ta ise yüzde 71 olasılıkla faiz artırılacağını fiyatlıyor.

02 Ağu 2018 - 09:43 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.

01

izmitli41 - Ekonomin kötü,enflasyonun berbat durumda olursa ithalatın fazla ,ihracatın düşük olursa dövizi durdurabilmen mümkünmü samanı dahi ithal ediyorsun üstelik tarım ülkesiyiz diye bangı bangır bağırıyoruz sonuç ortada

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ağustos 09:43