Ücretsiz ulaşıma Mustafa Kurt’tan isyan!

Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısı Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına meclis üyeleri yoğun katılım gösterdi.

Arif BULUT - 113 maddenin bulunduğu meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kurban Bayramı’nda toplu taşıma araçlarının ücretsiz olduğu bilgisini vererek, “Bayramda 4 gün tüm ulaşım araçlarımız vatandaşlarımıza ücretsiz olacak sunulacak. Yalnızca deniz ulaşımında yüzde 50 şeklinde indirim yapılacak. Yanlış anlaşılmasın bunun sebebi de vapurların aşırı yüklenme olduğunda batma tehlikesi geçirmesidir” sözlerini kullandı. Sonrasında salonda bulunan Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt söze girerek, “Başkanım bizim söylediğimizi de bir dinleyin. Bizde mağduruz” dediği sırada Karaomanoğlu, “Mustafa sus tamam senin söylediğini biliyoruz. Sen böyle söze giremezsin. Meclis üyesi değilsin. Burası büyükşehir meclisidir. Burada böyle davranamazsın” dedi.

DERE YATAKLARINI İMARA AÇIYORSUNUZ

Meclise önergeler sunulduğu sırada söze giren CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir yaşanan sel ve mağduriyetlerle ilgili, “Sel konusu ile ilgili çok ciddi mağduriyetler oldu. Bununla ilgili İSU Genel Müdürü’nün bir çalışması var mıdır size ulaşmış mıdır?” sorusunu sordu. Ardından Karaosmanoğlu, “2010 yılında o bölgede 20 milyon gibi bir masraf yaptık çokta iyi oldu. Orada biz sorumluluğumuzu yerine getirdik. Orada bir ihmal var. Vatandaşlar mağdur oldu. Dükkanlarına su girdi. Biz şuanda yardım yapıyoruz. Doğal afetler sonrasında böyle mağduriyetler olabiliyor. Bu dünyanın her yerinde aynıdır. Kocaeli’de bu sorunun çözümü için çok ciddi dere ıslahları yaptık” ifadelerini kullandı. Sonrasında Taşdemir, “Siz bunu söylüyorsunuz ancak dere yataklarını imara açıyorsunuz o yüzden her yağmurda şehir bu hale geliyor” dedi. Karaosmanoğlu ise, “Böyle bir şey yok. Örnek verdiğiniz yerler varsa getirin bakalım” diye konuştu. Sonrasında Taşdemir, “Tamam o halde gelecek meclis toplantısında imara açılan dere yataklarını meclise sunarız” ifadelerini kullandı.

AKARYAKIT İSTASYONU BULUNMUYOR

CHP, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun, Başiskele Belediyesi Damlar Mahallesi’nde imar plan paftası 244 ada 2, 3 ve 4 nolu parselde hazırlanan imar planı değişikliği ile ilgili muhalefet şerhi koydu. Konu ile ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, “Seymen Kışlası’nın hemen güneyinde bulunan konut adasındaki parsellerin bir kısmı Akaryakıt ve LPG İstasyonu kullanımına çevrilmektedir. Bu plan bütünlüğüne uygun değildir. Planlamanın eşitlik ilkesini zedeler ve planlara olan güvenin zedelenmesine yol açar. Bu nedenlerle yapılan plan değişikliğini plan bütünlüğünü bozduğu, kavşak mesafesine uygunluk şartına haiz olmadığı için yanlış buluyoruz” dedi. Ardından Karaosmanoğlu, “Burada epey bir mesafede akaryakıt istasyonu yok. Bende tereddüt yaşadım ancak araştırdık ve yakın mesafede akaryakıt istasyonu bulunmuyor” dedi ve ilgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.

ÇÖP FABRİKASINA MUHALEFET ŞERHİ

Meclisin en önemli gündem maddelerinin başında Umuttepe’ye yapılması planlanan Çöp Fabrikası oldu. Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin İzmit Kabaoğlu, Kaşıkçı mahallerindeki alanların imar planı değişikliği. Bilindiği üzere çöp fabrikasına muhalefet tarafından tepkiler büyük. Geçtiğimiz aylarda çöp fabrikasının yapılacağı alanda mahalle sakinleri ve muhalefet piknik yaparak olayı protesto etmişti ve çöp fabrikasının o alanda yapılmaması için imza kampanyası başlatılmıştı. CHP’li meclis üyeleri ilgili gündem maddesine muhalefet şerhi koydu.

AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ DAHİL EDİLMEMİŞTİR

Konuyla ilgili mecliste neden şerh koyduklarını açıklayan CHP Meclis üyesi Orhan Tanış, “Bugün buraya tamamen meclis üyeliğim dışında bu şehrin bir insanı olarak geldim. Anlattıklarımı dinlerken sizlerin de böyle düşünmenizi istiyorum. Büyükşehir Belediyesi İzmit İlçesi'nde Umuttepe’nin kuzeyinde ormanlık alanın 205 dönümlük bir kısmında çöp yakma tesisi yapmayı planlamaktadır. Hızlı büyüyen kentlerin en temel sorunlarından biridir çöp sorunu. Bugün ilçe belediyeleri bütçesinin yüzde 30’unu çöp sorununu harcamak zorunda kalmaktadırlar. Yine Büyükşehir Belediyeleri toplanan çöpün depolanması ve bertarafı için azımsanmayacak kaynaklar ayırmaktadır. Katı Atık Bertaraf Tesisinin gündeme geldiği günden beri yer seçimi konusunda yoğunlaşan tartışmalar yaşanmıştır. Kocaeli Akademik Odalar Birliği bu konuda ayrıntılı bir rapor hazırlayarak katkı sunmaya çalışmış, konu ile ilgili eksikleri ve hataları ortaya koyarak Büyükşehir Belediyesine her türlü katkıyı verebileceğini belirtmesine rağmen bu kentin ortak aklını temsil eden KAOB bu sürece dâhil edilmemiştir” dedi.

Karaosmanoğlu: Belediye 2 milyar borcu kaldırmaz

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Arkadaşlarımıza talimat verdim yeni bir depone alanı bulunması yönünde çalışmalarımız da sürüyor. Bunun maliyeti de daha düşük. Çünkü şuanda belediyemiz 2 milyar gibi bir borcu kaldıramaz” dedi

Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısı Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısına meclis üyeleri yoğun katılım gösterdi. 113 maddenin bulunduğu meclis toplantısında çoğunlukla imar maddeleri yer alırken, Kurban Bayramı’nda ulaşım araçlarının ücretsiz olması, sel baskınları sonrası yaşanan mağduriyetler, Kent Meydanı’nın alt kısmında bulunan katlı otoparkın Belde A.Ş’ye 1 yıllığına kiralanması konuşuldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeni Cuma'da bulunan eski valilik binasının yerine yapılan kent meydanının altında bulunan otopark işletilmesi için Belde A.Ş 'ye devredildi. 5 yıllığına devredilen otoparkın ilk bir yılının ücretsiz olmasına karar verildi. Kalan 4 yıl için KDV hariç 11 bin lira verilecek. Meclis gündemini en çok meşgul eden konu ise Umuttepe’ye yapılması planlanan çöp fabrikası oldu. İlgili maddeye şerh koyan CHP grubu adına konuşan meclis üyesi Orhan Tanış, yapılacak tesisle ilgili çekincelerini dile getirdi.

BURADA BÖYLE DAVRANAMAZSIN

Meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kurban Bayramı’nda toplu taşıma araçlarının ücretsiz olduğu bilgisini vererek, “Bayramda 4 gün tüm ulaşım araçlarımız vatandaşlarımıza ücretsiz olacak sunulacak. 21, 22, 23 ve 24 Ağustos tarihlerinde il geneli ve diğer ilçelerdeki vatandaşlar için 200, 250G, 250, 800K ve 800C hariç ulaşım araçlarımız ücretsiz hizmet verecek. Yalnızca deniz ulaşımında yüzde 50 şeklinde indirim yapılacak. Yanlış anlaşılmasın bunun sebebi de vapurların aşırı yüklenme olduğunda batma tehlikesi geçirmesidir” sözlerini kullandı. Sonrasında salonda bulunan Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt söze girerek, “Başkanım bizim söylediğimizi de bir dinleyin. Bizde mağduruz” dediği sırada Karaosmanoğlu, “Mustafa sus tamam senin söylediğini biliyoruz. Sen böyle söze giremezsin. Meclis üyesi değilsin. Burası büyükşehir meclisidir. Burada böyle davranamazsın” dedi.

TEMEL SORUN

Konuyla ilgili mecliste neden şerh koyduklarını açıklayan CHP Meclis üyesi Orhan Tanış, “Bugün buraya tamamen meclis üyeliğim dışında bu şehrin bir insanı olarak geldim. Anlattıklarımı dinlerken sizlerin de böyle düşünmenizi istiyorum. Büyükşehir Belediyesi İzmit İlçesi'nde Umuttepe’nin kuzeyinde ormanlık alanın 205 dönümlük bir kısmında çöp yakma tesisi yapmayı planlamaktadır. Hızlı büyüyen kentlerin en temel sorunlarından biridir çöp sorunu. Bugün ilçe belediyeleri bütçesinin

BAŞKA ALTERNATİF YOK

Tanış’a cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Peki sizin bir öneriniz var mıdır yer konusunda” sorusu üzerine, Tanış, “Yer konusunda ormanlık alan kesinlikle olmaz. Kentlerin uzağında ağaçsız çorak alanlar olması gerekiyor” dedi. Sonrasında teşekkür eden Karaosmanoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Şimdi bu alanı örneğin Gebze’ye aldığımızda bunun ekonomik maliyeti çok fazla olacak. Çöp bir gerçek bunu cebimize atamayız. Soframıza koyacak halimiz yok. Şuanda biz düzenli depolama yapıyoruz ve çevresi büyük rahatsızlık duyuyor. Bizi Allah’a havale ediyorlar. Kışın fazla koku olmuyor ama yazın 4, 5 ay çevredeki insanları rahatsız ediyor ve bundan bende rahatsızlık duyuyorum. Şuan için alternatifte yok.

6 MİLYAR BORCUMUZ BULUNUYOR

Orhan Bey’e teşekkür ediyorum konuşmasında önemli konuları değerlendirdi. Maliyetini aşağı yukarı 2 milyar’dan bahsediyoruz. Büyükşehir olarak bütçemiz bunu kaldıracak kadar değil. O kadar büyük olmasını da ben doğru bulmuyorum. Kağıdını, petini her şeyini ayrıştırıyoruz şuanda bile. Ancak daha ileri bir ayrıştırma yapmamızda fayda var. İlçe belediyelerimize de önemli derecede görev düşüyor. Bunu kaynağında azaltabiliriz. Ayrıştırmak mantıklıdır ve ekonomiktir. Buna geçeceğiz bunun başka bir yolu yok. Orhan Bey’in taşıdığı endişeleri bizde taşıyoruz. Tesisi bana yetki verseniz de o kadar büyük yapmayacağım. Şuan için 6 milyar gibi bir borcumuz bulunuyor geçen yıllardan kalan. Bu borcu yapılandırdık ve 25 yılda bu borç bitecek.”

ARKADAŞLARIMIZA TALİMAT VERDİM

“Bu borcun büyük bir bölümü faizdir” diyen Karaosmanoğlu, “Yoksa bu kadar borcumuz yoktu bizim. Ben bunu Cumhurbaşkanımıza anlattım o da sağ olsun ilgilendi yoksa bizim hazineyle anlaşma şansımız yoktu. Türkiye’nin en borçlu belediyesiyiz fakat biz 14 yıldır 14 kuruş bile borç almadık. Bu olan borç tamamıyla, faiziyle birlikte hazineye olan borçtur” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir ise, “Sayın başkanım bunların çöp fabrikasıyla ne alakası var” sorusunu sordu. Karaosmanoğlu ise, “Çünkü bu yapılacak tesiste artı bir borçtur. O yüzden bunu anlatıyorum” ifadelerini kullandı. Devamında ise, “Arkadaşlarımıza talimat verdim yeni bir depone alanı bulunması yönünde çalışmalarımız da sürüyor. Bunun maliyeti de daha düşük. Çünkü şuanda belediyemiz 2 milyar gibi bir borcu kaldıramaz. Bizim şuan 500’e yakın projemiz var. Sadece tek bir alana odaklanamayız. Bu tesisin maliyeti için yeni hesaplar, yeni planlar yapmamız gerekiyor” sözlerini kullandı. Sonrasında söze giren Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, neden kendi ilçelerinde bu tesisi istemediler? Sorusu ile ilgili, “Biz böyle bir tesisin ilimize yapılmasına tarafız. İlçemize yapılmasın demedik. Sadece farklı bir yerde yapılmasını söyledik. Körfez içerisinde İlimtepe dışında başka bir yerde yapılmasını söyledik. Sanırım bizi yanlış anladılar” diye konuştu.

TATARİSTAN GEZİSİ İPTAL EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Meclisi Haziran ayı meclisinde, meclis üyelerini Tataristan’a kültür gezisine götürme kararı almıştı. Kararın ardından kamuoyunda oluşan tepkiler ve ülkenin içerisinde bulunduğu şartlar nedeniyle Tataristan gezisini iptal etti. Toplantıda Büyükşehir Meclisine dilekçe verildi. Leyla Atakan Kültür Merkezi Şefik Postalcıoğlu Toplantı Salonu’nda Tataristan gezisi gündeme geldi. Mecliste ise bu gezinin iptali için meclis üyesi Zekeriya Özak ve Berna Abiş bu gezinin iptali için yazılı önerge sundu. Özak’ın sunduğu önerge meclis üyeleri tarafından onaylanarak gezi iptal edildi. Meclis toplantısının son bulmasının ardından bir sonraki toplantının 13 Eylül Perşembe günü yapılacağı kamuoyuyla paylaşıldı.

16 Ağu 2018 - 15:31 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.