Eski binalar yıkılıyor, yerine yenisi yapılıyor ama...

Kentsel dönüşüm noktasında kentimizde istenilen çalışma bir türlü yapılamıyor olsa da İzmit Şehir Merkezinde ki hasarlı bazı binalar yıkılıyor ve hızla yerine yenileri yapılmaya devam ediyor.

Arif BULUT - 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depreminden büyük hasarla çıkan kentlerin başında Kocaeli geliyor. Ancak yıllar geçmesine rağmen kentsel dönüşümde istenilen çalışma bir türlü elde edilemedi. Birçok ilçede güçlendirme yapıldığı iddia edilen hasarlı binalar kullanılmaya devam ediyor. Genellikle ev sahiplerinin dahi oturmadığı bu dairler ilimize okumaya gelen öğrenciler tarafından kiralanıyor. Ev sahipleri ile müteahhitlerin maddi konularda anlaşamaması nedeniyle yavaş ilerleyen kentsel dönüşüm çalışmaları her geçen gün vatandaşlar için tehlikeyi artırıyor.

YIKILIYOR YENİSİ YAPILIYOR AMA

1999 depreminden sonra hasar gören bina sayısının 3 bin 756 olurken bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeriydi. Yüksek rakamlara göre yavaş ilerleyen kentsel dönüşüm çalışmalarına rağmen özellikle İzmit Şehir Merkezinde hasarlı binalar yıkılmaya devam ediyor. Yıkılan binaların yerine hızla yenileri inşa edilirken yeni yapılan binaları hemen bitişiğinde bulunan birçok binanın hasarlı olması kentsel dönüşümün tek başına herhangi bir deprem felaketinde ne kadar başarılı olacağı sorusunu akıllara getiriyor.

TABUT EVLER

Maddi kaygılar nedeniyle yıllardır yıkılamayan hasarlı binalar içerisinde oturanlar büyük tehlike oluşturuyor. Ev sahipleri ile müteahhitlerin maddi konularda uzlaşamaması nedeniyle uzayan süreç evlerde oturan herkesi tehlikeye atıyor. Şehir planlamasından uzak tek tek yapılan yeni binalarında belenen depremde ne kadar sağlam dayana bileceği merak ediliyor. “Tabut evler” olarak nitelendirilen daireler sistemli bir şekilde kentsel dönüşüme katılmadığı sürece beklenen depremle birlikte maddi ve manevi kayıpların büyük olması bekleniyor.

18 Ağu 2018 - 12:46 - Kent


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.