İngilizceyi oyun oynarken öğretiyoruz

Tuncay Emir Kurumları bu yıl üçüncü okullarında yepyeni bir anlayışla çocukları eğitiyor. Yüzde 70 İngilizce ağırlıklı eğitim verecek İngilizce Anaokulu ile ilgili bilgi aktaran müdür Yasemin Şen Tüylü, “Okulumuzun en ayırt edici yanı, burada uygulanan sistem ve içinde barındırdığı butik anlayışı” diyor

Havva ERDOĞAN - Tuncay Emir Eğitim Kurumları 2009 yılından bu yana toplumla ilişkisi kuvvetli olan çocuklar yetiştirebilmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. Tuncay Emir, 8 kişilik sınıflarda Helen Doron ve Reggio Emilia eğitim felsefesiyle yeni bir farkındalık daha yaratacak.

TUNCAY EMİR'İ ARAŞTIRIN

Yapılan araştırmalar, küçük yaşta İngilizceyi öğrenen çocukların ilerde daha başarılı olduklarını gösteriyor. Dünyanın her yerinde dil eğitiminin küçük yaşlarda başlaması kabul görmüş bir gerçek. Eğer siz de küçük yaşta çocuğunuzun İngilizceyi severek öğrenmesini istiyorsanız, Tuncay Emir Eğitim Kurumları'nı araştırmalısınız.

YARATICILIĞI DESTEKLİYOR

Dünyada önemle tercih edilen Helen Doron eğitim sistemini okullarında kullanmaya başlayan kurum, ayrıca yaratıcılığı destekleyen eğitim felsefesi olan Reggio Emilia eğitim modelini de uygulayacaklarını da ifade ediyor. Sizler için biz de Tuncay Emir İngilizce Anaokulu'ndaki farklılıkları sorduk. Böylece Kocaelili minik yavrularımızın geleceklerine attıkları adımlarda anne babalarımıza ışık olmak istedik.

SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ

9 yıldır Tuncay Emir Eğitim Kurumları'nda bünyesinde görev yapan ve son 5 yıldır İngilizce Anaokulu Müdürü olan Yasemin Şen Tüylü'yü ziyaret ettik. Yasemin Hanım tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdi. Tuncay Emir İngilizce Anaokulu’nda çocuklara İngilizceyi nasıl öğreteceklerini anlatan Yasemin Şen Tüylü, “5 yaşındaki çocuğun zihni oldukça farklı bir şekilde çalışıyor. Biz bunu nasıl şekillendirmemiz gerektiği hakkında eğitimler planlıyoruz. Bu noktada çocukları yetiştiriyoruz aslında. Sorumluğumuzun farkındayız" diyor. İşte Yasemin Şen Tüylü’nün anlattıkları:

YÜZDE 70 İNGİLİZCE

"Dünyada tercih edilen eğitim sistemlerini Tuncay Emir Eğitim Kurumları olarak yıllardır sürekli araştırıyoruz. Araştırmalarımız sonucunda Helen Doron İngilizce Eğitimini ve Reggio Emilia eğitim modelini okulumuzda uygulamaya karar verdik. Her zamanki gibi çocuklarımız için en iyisini istiyoruz. Bu okulu diğer iki okulumuzdan ayıran ayrı bir felsefesi var. Uyguladığımız eğitim metotları aynı değil. Diğer okullarımızda da branş dersi olarak Helen Doron dersi alıyorlar. Buranın en büyük ayırt edici noktası yüzde 70 İngilizce ağırlıklı olması. Sınıflarda anaokulu öğretmenleriyle değil, İngilizce öğretmenleriyle birlikte vakit geçiriyorlar. Kocaeli'deki diğer okullardan en ayırt edici yanı, burada uygulanan sistem ve içeride barındırdığı butik anlayışı.

SİSTEME ÇOK GÜVENİYORUZ

Tuncay Emir İngilizce Anaokulu'nda toplamda maksimum 40 çocuk olacak. Sınıflarda da maksimum 8 öğrenci. İngilizce öğretmenlerimiz bu alanda deneyimleri olan öğretmenler. Uzun yıllar uluslararası okullarda bu mantıkla çalışmış İngilizce öğretmenlerimiz var. Oluşturduğumuz öğretmen kadrosunda da ciddi bir eğitim süreçleri oldu. Helen Doron ile ilgili yurt dışından gelen eğitmenler tarafından uzun süreli bir eğitime dahil oldular. Helen Doron'da, öğretmenin eğitiminin yanı sıra kullanılan malzemeler hazır olarak temin edilmiyor. Derse girmeden önce öğretmen materyallerini, kendisi hazırlayıp derse giriyor. Bu eğitim süreçlerinde hangi derse hangi meteryal uygulanacak, hangi şarkı söylenecek hepsi planlı. O nedenle sisteme çok güveniyoruz.

DOĞA KONSEPTLİ

Burası ayrıca doğa konseptli bir okul. Haftanın bir günü doğada olacağız. Ekolojik bir okul. Bu yıl bizi en heyecanlandıran yeni sistemimiz. Okulumuzda felsefe olarak Reggio Emilia'yı ön planda tutmayı hedefliyoruz. Çocuğun doğal üretimini bozmadan çocuğa nasıl rehberlik edeceğini öğretmeyi anlatan felsefik bir yaklaşım. Benim öğretmen kimliğime de en yakın hissettiğim bir eğitim felsefesi.

SEMBOLİK DÜŞÜNECEK

Reggio Emilia yaklaşımında, çocuklara somut yaşantılar sunulur, bu sayede yeni deneyimler kazanmalarına yardımcı olunur. Çocuklar araştıran, üreten ve hipotezlerini test eden kişilerdir. Kendilerini ifade ederken çok farklı sembolik araçlardan yararlanabilirler. Örneğin; resim, heykel, müzik, gölge oyunları, dramatik oyun gibi. Reggio yaklaşımında buna ‘Çocuğun Yüz Dili’ adı verilir. Çocukların düşüncelerini ve duygularını herkes tarafından görünür kılmak adına kullandıkları birçok sayıda dile sahip olduklarına inanılır. Bu diller aracılığıyla çocukların sembolik düşünmesi, yaratıcılığı ve iletişim becerileri gelişir.

UFUK AÇAN ORTAMLAR

Bizim amacımız toplumla ilişkisi kuvvetli olan çocuklar yetiştirebilmek. Doğayla bağlantısını koparmayan çocuklar yetiştirebilmek. Sadece ana karakterimiz İngilizce değil. Şehirde çocuk toprakla haşır neşir olamıyor. Teknolojinin gelişmesi, değişen dünya hepsi bunda etkili. Öğretmen bilgiyi aktaran değil artık. Öğretmen çocuklara bilgide liderlik eden durumunda. Eskiden öğretmenler bilgiyi öğretiyorlardı. Çünkü bilgiye ulaşmak zordu. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Artık robotlar bilgiyi istedikleri gibi analiz edip değerlendirip kullanabilir durumdalar. Bizim çocuklara bu bilgiyi nasıl farklı kullanabileceklerini göstermemiz lazım. Bu nokta da ufuklarını açacak ortamlar yaratmamız lazım.

Tüylü şunları söyledi: “Reggio Emilia’nın ayrı bir farkı da öğretmenin çok iyi bir gözlemci olması gerekiyor. Diyelim ki çocuk okula geldiğinde bahçede yaprakları inceliyor. Yaprakların üzerindeki damarları inceliyor. Yaprağın yeşilini, kırmızısını inceliyor. Birçok alanda merakı var. Öğretmen bunları not alıyor, fotoğraflıyor. Çocuğun öğretmenine sorduğu soruları not alıyor. Bu notları doğrultusunda ertesi gün sınıf ortamını düzenliyor öğretmen. Çünkü çocuğun bilgiye kendisinin ulaşmasını sağlıyor. Çocuğun yaprağın damarını merak ettiğinde ona bilgiyi açıklamıyor. Öğretmen yaprak ile ilgili bilgiyi öğrenebileceği bir deney koyuyor masaya. Çocuk onu öğrensin kendi ulaşsın diye. Öğretmen bilgiyi direk vermiyor. Çocuğun kendi merak alanında çalışması çok önemli. Çocukların yaşlarından beklediğimiz bazı gelişimsel kavramlar var.

NASIL BİR ÇOCUK

Bu nedenle sizin nasıl bir çocuk yetiştirmek istediğiniz önemli. Bu okula gelen velilerimizde, öğretmenlerimizde, idarede, çocukta aynı nokta da buluşmalı. ‘Nasıl bir çocuk yetiştirmek istiyorum?’ Biz diyoruz ki doğaya saygılı çocuklar olsun. Ekolojik anlamda farkındalığı olan çocuklar olsun.

BOSTAN MANTIĞI

İngilizce dünya çapında önemli bir dil. Biz bu dili en iyi öğretebileceğimiz sistemi bulduk. O nedenle burada bu sistemi kullanıyoruz. Biz burada Reggio Emilia eğitim felsefesini çocuklarımıza yaşatmak istiyoruz. 9 yıldır geliştirdiğimiz Tuncay Emir felsefesinde her zaman daha iyisini hedeflemeye devam ediyoruz. Bu kadar özenli fedakarca çalışmalarımıza kurucumuz Melike Ergi, pazartesi sendromu olmayan çocuklar yetiştirebilmek için her hafta pazartesi doğa programları için kararlı. Bostan mantığını yaşatmak için, Tuncay Emir’e ait arazilerde çocuklarımız fide dikecek. Toprakla ilgilenecek. Belki de zamanla kendi yetiştirdikleri sebzeleri yiyebilme fırsatı yakalayacaklar.

EKO-OKUL ÜYESİ

Ayrıca eko-okullara üyeyiz. Geri dönüşebilir malzemeler nasıl kullanılır bunları öğreteceğiz. Örneğin okulumuzda plastik poşetler kullanılmayacak. Çocuklarımız için organik nevresim takımları kullanacağız. Kağıt havlu yerine herkesin kişisel havluları olacak. Tuncay Emir felsefesinde İngilizceyi hayatı yaşarken öğrenecekler.”

14 Eki 2018 - 15:03 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.