Aile hekimleri suçlanacak

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “Gerekli tıbbi şartlar sağlanmadan verilecek her raporun vebali Aile Hekimine yıkılacaktır. Aile heki...

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “Gerekli tıbbi şartlar sağlanmadan verilecek her raporun vebali Aile Hekimine yıkılacaktır. Aile hekimleri suçlanacaklardır” dedi

Emre ARKIN- Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker, sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirerek, okul servisleri ile ilgili yakın zamanda kamuoyunu rahatsız edecek görüntülerin ortaya çıkması ile konuyla ilgili eleştirilerini dile getirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre okul servisi araçları ve rehber personelin aile hekiminden yılda bir kez sağlık raporu getirmesi istenmiştir diyen Çeker, “Servis şoförleri ve rehber personelinin psikoteknik açıdan değerlendirme yetkisinin Psiko Teknik Değerlendirme Merkezleri ve hastanelerde görev yapan psikiyatri uzmanları ile dalında uzman kişilerin yapması gerekiyor. Yayımlanan yönetmelikle bu işin aile hekimlerine yaptırılmaya çalışılması yasa ve yönetmeliklere uygun değildir” dedi.

RAPOR ALMA ŞARTI

25 Ekim tarihli Resmi Gazete'de Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin yayınlandığını ifade eden Çeker, “İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bir araya gelerek yönetmeliği hazırlamıştır. Yayımlanan yönetmeliğe göre Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile servis şoförlerine ve rehber personelin yılda bir kez aile hekiminden rapor almaları şartı getirilmiştir” diye konuştu.

AKLA ZİYANDIR

“Kararı alan bakanlıklara bakıldığında yönetmeliği hazırlayan komisyonda Sağlık Bakanlığı’nın olmaması akla ziyandır” diyerek sözlerine devam eden Çeker, “Okul servisleri hakkında ulusal medyaya yansıyan olaylara baktığımızda yaşanan korkunç olaylar karşısında acelece toplanmış bir komisyonun acele ile almış olduğu bir karar doğrultusunda yayınlanan yönetmeliği görmekteyiz. Raporun kim tarafından düzenlenmesi gerektiği hakkında kararı Sağlık Bakanlığı vermesi gerekirken bakanlık es geçilmiştir” şeklinde konuştu.

DOĞRU DEĞİLDİR

“Rapora mı ihtiyaç var Aile Hekimi versin, nöbet mi tutulacak Aile Hekimi tutsun, gibi bir anlayış tehlikelidir” diyen Çeker, “Aile Hekimliklerinin imkanları belli olduğu halde ne olursa aile hekiminden alınsın, gibi bir anlayış ve bakış açışı doğru değildir. Aile Hekimlerinin görevi halkımıza birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti vermektir. Halkımızın hastalanmadan sağlığını korumaktır. aile hekimlerimizin servis şoförlerini ve rehber personelini psikoteknik açıdan değerlendirme yetkisi yoktur. Servis şoförlerinde ve rehber personelde olmaması gereken psikolojikv.s gibi rahatsızlıkların Aile Hekimliğindeki imkanlarla anlaşılması mümkün değildir. Aile hekimi bu kişilere nasıl bir rapor verecek bu da belli değildir” dedi.

AİLE HEKİMLERİNE YIKILACAKTIR

Sözlerine devam eden Çeker, “Gerekli tıbbi şartlar sağlanmadan verilecek her raporun vebali aile hekimine yıkılacaktır. Aile hekimleri suçlanacaklardır. Böylesine önemli bir raporu eksik düzenleme nedeniyle aile hekimleri vermeyecektir. Kamuda kervan yolda düzülür mantığından vazgeçmelidir. Bir düzenleme yapılıyorsa bunun uygulanabilirliği ve verimliliği gibi hususlar dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde yapılan her iş yapılıyormuş gibi olmaktan öteye gitmeyecektir” dedi.

İSTİŞARE EDİLMELİDİR

Aile hekimlerine sürekli yeni raporlar dayatarak aile hekimliklerinin rapor verme merkezlerine dönüştürüldüğünü vurgulayan Çeker, “Bu şekilde işletilmeye çalışan sistemin hiç kimseye özellikle de Türkiye’nin sağlığına bir katkı sağlamayacağı açıktır.Bu nedenle bu rapor değerlendirmesi yeniden yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı, konu ile ilgili diğer Bakanlıklar ve sivil toplum örgütleri ile istişare yapılarak düzenlemeler hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

31 Eki 2017 - 12:02 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.