Yılın ilk 7 ayında 41 bin kişiye iş

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yılın ilk 7 ayında 41 bin 403 işçinin işe yerleşmesinde aracılık etti. 41 bin kişi işe yerleşirken buna karşılık kur...

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yılın ilk 7 ayında 41 bin 403 işçinin işe yerleşmesinde aracılık etti. 41 bin kişi işe yerleşirken buna karşılık kurumda kayıtlı işçi sayısı ise 53 bin 822

Süriye ÇATAK TEK - İşsizlik oranlarının son günlerde çok tartışılır hale gelmesiyle birlikte Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde kayıtlı olan işsiz sayısı ve bu yılın ilk 7 ayında işe girenlerin sayıları belli oldu. Bu yıl ilk 7 ayda il genelinde 87 bin açık iş kurum tarafından alındı. Buna karşılık 41 bin 403 kişi işe yerleştirildi. Ayrıca Temmuz ayı itibariyle müdürlüğe kayıtlı olan 53 bin 822 işsiz bulunuyor. Çalışma ve İş Kurumu, işçi yerleştirmede en fazla üniversite mezunları yükümlü ve engelli yerleştirmede zorluk çekiyor.

12 BİN 500 İŞ YERİ ZİYARET EDİLDİ

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü rakamlarına göre Kocaeli’de bu yıl ilk 7 ayda işe yerleştirmede önemli adımlar atıldı. Ancak işe yerleştirme ne kadar fazla olursa olsun kayıtlı işçi sayısında düşme yüksek olmadı. Bu yıl Temmuz ayına kadar danışmanlık kapsamında 82 bin kişi ile görüşme yaptı. Kurumun danışmanları12 bin 500 kurum ziyaret edilerek açık iş talepleri alındı. 1112 kişiye meslek edindirme eğitimleri verildi. 970 kişiye ise iş projelerini yapabilmelerinde önemli bir belge olan girişimcilik belgesi için eğitim verildi. Ayrıca ilk 7 ayda 289 okul ziyaret edilerek çalışma hayatı ile ilgili bilgi verildi.

41 BİN 497 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

İş yerlerinden kuruma 87 bin açık iş talebi verildi. Kurum bu talebin 41 bin 403’üne karşılık vererek, 41 bin 403 işçiyi işe girmesine aracılık etti. Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğü tarafından büyük önem verilen ve Türkiye’de en iyi uygulamanın Kocaeli’de yapıldığı İş Başı Eğitim programında yılın ilk 7 ayında 3 bin 500 kişi yararlandı. Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına bu yılın ilk 7 ayında toplam 1022 işçi Çalışma ve İş Kurumu üzerinden verildi. Bu işçiler 6 aylık geçici işçi olarak çalışıyor.

10 BİN 325 İŞSİZE MAAŞ BAĞLANDI

İşe yerleştirme oranlarının yüksek görünmesine karşı işten çıkartmaların da yüksek olduğu kuruma yapılan işsizlik başvurularından belli oluyor. Bu yılın ilk 7 ayında 41 bin 407 işçinin işe yerleştirilmesine aracı olan kuruma 27 bin kişi de işsizlik başvurusu yaptı. İşsizlik başvurusu yapanların işten çıkartılması gerekçeleri ve çalışma sürelerine bakılarak sadece 10 bin 325’ine işsizlik maaşı bağlandı.

KAYITLI İŞSİZ 53 BİN 822

Kocaeli’de Çalışma ve İş Kurumu’nda kayıtlı olan işsiz sayısı 53 bin 822. Bu rakamın içinde çalışan ancak çalıştığı işten memnun olmadığı için iş arayan kişilerde olduğunun altı çiziliyor. Ancak kayıtlı olmayan işsizlerin sayısının bilinmemesi nedeniyle işsizlik rakamları sadece kayıtlı olan işsizler üzerinden değerlendiriliyor.

Üç gruba iş bulmak zor

Çalışma ve İş Kurumu’nun işe yerleştirmede en fazla sıkıntı yaşadığı kesim, eski hükümlüler, engelli oranı yüzde 40’ın altında olanlar ve üniversite mezunları. Kurum, işyerlerinin yükümlüleri alma noktasında çekinceli davrandığını, engellilerde ise yüzde 40’ın altındaki vatandaşlar firmalar tarafından ne engelli ne de engelsiz olarak görülüyor. Üniversite mezunlarında ise aynı bölümden çok fazla mezun olması işe alımları sıkıntıya sokuyor.

BÜYÜK SIKINTI

Çalışma ve İş Kurumu yüzde 40’ın altında engelli raporu olan engellerlin işe alımlarında sıkıntı yaşıyor. Firmalar engelli kotalarını doldururken, yüzde 50’nin üzerinde engelli raporu olan işçileri tercih ediyor. Ancak yüzde 40’ın altında engelli olan vatandaşlar ise ortada kalıyor. Firmalar bu vatandaşları ne engelli kategorisine alıyor, ne de engelsiz. Bu durum kurumu bu işçilerin işe girmesinde aracılık etmesinde büyük sıkıntı yaratıyor. Ayrıca büyük firmalar engelli işçi çalıştırma yerine kotalarının cezasını ödemeyi tercih ediyor.

FARKLI ÖZELİKLER ARANIYOR

Çalışma ve İş Kurumu’nun başka bir sıkıntısı ise üniversite mezunlarına iş bulma. Firmaların üniversite mezunu çalışan alımında başvuruların çok yüksek olduğunu söyleyen kurum yöneticileri, ancak bu başvurulardan sadece birkaç tanesi işe girebiliyor. Aynı bölümden mezunların fazla olması nedeniyle işverenler artık üniversite mezunundan çok farklı özellikler arıyor. En az iki dil bilen, birçok bilgisayar programını kullanan ve aynı bölümden mezun olanların en iyisi alıyor. Bu nedenle kurum üniversite mezunlarını iş yerleştirmede büyük sorun yaşıyor.

İşten çıkartılınca paranızı nasıl alırsınız?

İşveren tarafından işten çıkartılan ve yasal hakları ödenmeyen işçiler Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğüne başvurarak, alacakları için aracı olmasını isteyebilir. İşten çıkartılan bir işçi mahkemeye gitmeden, işverenin hakkı olan ücreti vermemesi halinde kuruma başvurarak, işvereninden şikayetçi olabilir. Kurum şikayeti alıp, işvereni kuruma davet ederek sorunun çözümü için aracı olur. Kuruma davet edilen ve gelmeyen işverene 14 bin 702 lira ceza kesilir. Bu yıl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne toplam 2 bin 695 başvuru yapıldı. Başvuranların 1994’ünün hakları işverenden alındı.

1994 KİŞİ HAKLARINI ALDI

İşten çıkartılan bir işçi mahkemeye gitmeden işverenden yasal haklarını almak için Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğünün şikayet bölümüne giderek burada şikayetini oluşturabilir. Şikayetin ardından kurum işvereni arayarak verdiği tarihte arabuluculuk toplantısına gelmesini isteyecek. Bu süreçte işveren toplantıya gelmezse 14 bin 702 lira ceza kesilecek. Kurum işverenin getirdiği evraklarda işçinin haklı olup olmadığına bakıyor. Eğer haklıysa işveren tüm haklarını ödemek zorunda kalıyor. Bu yılın ilk 7 ayında kuruma 2 bin 695 kişi başvuruda bulundu. Bunların 1994’ü mahkemeye gitmeden haklarını aldı.

ÇALIŞIRKEN DE BAŞVURABİLİRSİNİZ

Çalışma ve İş kurumu il müdürlüğü sadece işten çıkartılmada hakların alımına aracılık etmiyor. Aynı zamanda işçinin resmi tatillerde çalıştırılıp haklarının verilmemesinde, süt izninin tam kullanılmamasında da müdahil oluyor. İşçi çalıştığı süreç içinde de haklarını almadığı taktirde kuruma başvurup haklarının alınmasına aracılık etmesini isteyebilir.

19 Ağu 2017 - 21:16 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.