AK Parti o belediyeleri kazanabilir mi?

CHP’nin yerel seçimlerde mevcut belediyelerine hangi belediyeleri ekleyebileceğini tartışırken; 24 Haziran’ın ertesinde yanıtı için uğraştığımız sorular şu oldu:

“Acaba AK Parti, mevcut belediyelerine hangilerini ekler?”

Malum, kaosu yaşayan CHP, “kale” gibi gördüğü kentleri kaybetme olasılığının her geçen gün arttığını görmese de, siyaseti az buçuk anlayanlar ana muhalefet için bir tehlikeye işaret ediyor:

Tekirdağ…

Eskişehir…

Hatay…

Aydın…

Yalova…

Zonguldak…

Hatta İzmir…

Evet, bu belediyelerin bir bölümünün CHP’den AK Parti’ye geçeceği yönünde emareler her geçen gün daha da artıyor.

Peki, neden?

Bir: Yaşam tarzı ve değerleri nedeniyle AK Parti muhalifliği üzerinden CHP’de birleşen halkın, CHP’nin mevcut halinden rahatsızlığı…

İki: Muhaliflerin sandığa dair umutsuzluğunun zirve yapması…

Üç: CHP’li belediyelerin hizmet ve çalışmadan çok “parti içi” ve “belediye içi” kavgalarla gündeme gelmesi…

Dört: AK Parti belediyeciliğine dair bilinmemezlik… Bilinmemezlikte zaman zaman çekici bir yan vardır.

***

Kuşku yok ki, bilimi en iyi kullanan AK Parti, benim ifadelerime dönük anket çalışmalarını yapmıştır ve saydığım belediyeler için, “Şunları şunları yaparsak kazanırız” demiştir.

Ve şunu çok net bilmektedir:

AK Parti karşıtlığı ve bununla beraber CHP’deki toplanmaların nedeni, yaşam tarzı, özgürlükler, Atatürk ve cumhuriyete olan bağlılık gibi önemli sebepler…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da son açıklamalarında ifade özgürlüğü ve yaşam tarzı başlıklarında ısrar etmesi, ellerinde olan, “CHP’li belediyeleri kazanabiliriz” raporlarının bir eseri…

Örneğin üç gün önceki açıklaması:

“Demokrasi mücadelemizi, özgürlük mücadelemizi bugüne kadar nasıl verdiysek bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Artık ülkede inanç özgürlüğü kavgası olmayacak. Artık düşünce, fikir özgürlüğü kavgası olmayacak. Herkes inancında serbest. Fikir, düşünce özgürlüğünde inandığını rahatça konuşabilecek. Hepsinden öte bu ülkede başı açık, başı örtülü kavgası olmayacak.”

***

Hülasa…

Bir: CHP’deki kaos…

İki: AK Parti’nin muhalif kitle ile kurmaya çabaladığı temas…

Bu iki başlık, “CHP’li belediyeler AK Parti’ye gidebilir” dememe sebebiyet veriyor.

Yani, hem AK Parti hem de CHP, belediyelerin AK Partili isimler tarafından yönetilmesi için yoğun gayret sarf ediyor.

***

Son bir not:

AK Parti, özellikle genç kitlenin (başta üniversite öğrencileri) yaşamak istediği kentlerin büyük bir bölümünün CHP tarafından yönetilen kentler olduğunu da görmeli…

İzmir ve Eskişehir buna en güzel örnek…

Yani, istediğiniz kadar tramvaylar yapın, caddeleriniz istediğiniz kadar güzel olsun… Bir genç, elinde birasıyla sahilde özgürce şarkı söyleyemiyorsa, o kent, Türkiye’de bir kesim için “cazibe merkezi” olmaz.

Kısaca özgürlük, kentleşme kadar önemlidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler