Çocuklarımız okullarda ölmemeli

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, Derince’de okul kapısı altında kalarak yaşama veda eden öğrenci ile ilgili, “Çocuklarımız okullarda ölmemeli” dedi

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, Derince’de okul kapısı altında kalarak yaşama veda eden öğrenci ile ilgili bir açıklama yaptı. Kürekçi şu ifadeleri kullandı: “Derince Denizciler Mahallesi'nde bulunan Turgut Reis İlkokulu bahçesinde arkadaşlarıyla birlikte oyun oynayan 1'inci sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler'in tuttuğu raylı metal bahçe kapısı üzerine devrilmesi sonucu ağır yaralanmıştı, ne yazık ki Mehmet kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Hangi yürek bu minik bedenlerin böyle hayattan kopup gitmesine razı olabilir. Çok basit kontroller ve tedbirler ile önlenebilecek bu ölümlerin birçoğundan sonra kamu otoritelerinden ölümleri önleyecek bir tedbir ve çalışmayı bırakın soruşturma açma işleminin dışında açıklama duyulmamıştır.

Daha önce uyardık

Daha önce uyardık; çözüme katkı sunmak istedik. Ama… Makina Mühendisleri Odası olarak geçmişte yaptığı incelemeler sonucunda okullarda birçok tehlikeli durum fark etmiş, 2011 yılında okullarda risk değerlendirmesi yaparak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne raporlamak istediğimizi dönemin milli eğitim müdürünü makamında ziyaret ederek iletmiştik. Ancak bu talebimiz o dönemde dikkate alınmamıştır. O dönem, iş güvenliği komisyonumuzun okullarda yaptığı incelemelerde; okulların kazan dairelerinin iş güvenliği açısından uygun olmadığı, elektrik tesisatlarında kaçak akım koruma rölesi bulunmadığı, topraklama ölçümü yapılmadığı, pencerelerin, merdivenlerin, acil çıkış kapı ve yollarının çocuklar düşünülmeden yapıldığı, bahçelerinde demir filizlerinin olduğu, birçok okulda dolapların sabitlenmediği gibi ciddi sorunlar olduğunu gözlemlemiştir.

İŞTE TEDBİRLER

Okullarda yaşanan kazaların önlenmesi için; öncelikle problemleri gizleyen anlayıştan vazgeçilmelidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu işyerlerinde acilen yürürlüğe sokulmalıdır. Okulların risk değerlendirme çalışmaları hızla yapılarak tespit edilen olumsuzluklar giderilmelidir. Okullarda elektrik tesisatı, kazan dairesi gibi tesisatlar mevzuatın istediği şartlara kavuşturulmalı, periyodik muayene e testleri yapılmalıdır. Bahçe kapıları, bayrak direkleri, yağmur olukları ve çatı kiremitleri planlı olarak kontrol edilmeli ve tespit edilen uygunsuzluklar giderilmelidir. Otomatik kapı gibi mekanizmalar var ise bunlar uygun sensörler ile kontrol edilmelidir. Okullarda dolap, raf, eğitim araç gereçleri gibi devrilme riski olan nesneler sabitlenmelidir. Binaların mimari açıdan çocukların fizyolojik özelliklerine uygun olmayan kısımları iyileştirilmelidir. Servislerin standartlara uygunluğu periyodik olarak kontrol edilmeli. İlkokul servislerinde destek ve güvenlik amacı ile ikinci bir personel olup olmadığı trafik denetimleri yolu ile denetlenmelidir. Eğitim emekçilerinin tamamı ilkyardım, acil durumlar, yangına müdahale gibi konularda uygulamalı eğitimlerden geçirilmeli ve bu eğitimler periyodik olarak tekrarlanmalıdır. Mesleki, teknik okullardaki makine ve ekipmanlar makine emniyeti açısından değerlendirilmeli, uygun güvenlik donanımları ile donatılmalıdır. Mevzuata uygun olarak periyodik muayene ve bakımları yapılmalıdır. Tüm bunların yapılabilmesi için daha önce küçültülen milli eğitim bütçesi artırılmalıdır.”

10 Eki 2018 - 13:57 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.