Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet hastalarına, hasta yakınlarına ve hastane çalışanlarına, 'Diyabetten nasıl korunuruz, diyabetle nasıl mücadele ederiz ve diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler' konularında bilgi verdi.
ÇOCUKLARA DİKKAT
Konuşmacılardan Prof .Dr. Berrin Çetinarslan, Dünya Diyabet Günü'nde her yıl diyabetle ilgili bir temanın altının çizildiğini vurgulayarak, "2018 yılı için 'Aile ve diyabet' teması ele alınıyor. Bunu vurgulamak amacıyla 2018 Dünya Diyabet Günü için 'Diyabet Her aileyi ilgilendirir' sloganı seçilmiştir. Diyabetin aileye etkisini vurgulamak, diyabetin önlenmesi ve diyabetin yönetiminde ailenin rolünü artırmak hakkında önemli bilgiler verilecek. IDF tarafından verilen bilgiye göre her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeni ile hayatını kaybetmektedir. 542 bin çocuk tip 1 diyabetlidir' dedi .
YANLIŞ TEDAVİ ÇOK
Uzman Dr. Emre Gezer ise hastaların diyabeti kabul etmesiyle ilgili sorunlar yaşandığını, bu nedenle de tedaviye geç başlanmasının sıklıkla görüldüğünü belirtti. Gezer, "Hastalarımız bu hastalıkla arkadaş olarak yaşamasını öğrenmeli. Hastalarımıza sadece verilen doğru ilaç ve tedaviyi kullanmaları gereklidir' dedi. Gezer diyabet hastalarında çok fazla, kendilerine uymayan ve kendi doktorları tarafından verilmeyen tedaviler kullanıldığına rastlandığını belirtti. Diyetisyen Uğur Öğüt de hastaların kendilerine sadık kalmalarını isterken, verilen öğünlerin ve kalorilerinin gerçekten uygulanarak yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kaçamak yenilen gıdaların diyabeti daha fazla tetikliyerek aşılması zor durumlara sokacağını söyledi.
İŞTE RİSK FAKTÖRLERİ
Diyabet Hemşiresi Yeliz Demirhan ise hastaların verilen egzersizleri yapmalarını, rutin kontrollerini takip etmelerini ve kontrollere uyarak hastaneye gelmelerini istedi. Diyabet hastalarının diyabet teşisinin koyulduğu tarihi mutlaka yazmaları gerektiğini sözlerine ekledi. Prof .Dr. Zeynep Cantürk da hastaların stresten uzak durmasını isterken, hasta yakınlarının onlara destek olarak diyetlerine ve tedavilere yönlendirmelerinin önemini vurguladı. Cantürk diyabette risk faktörlerinin hareketsiz yaşam tarzı, sağlıklı beslenme, şişmanlik ve genetik yatkınlık olduğunu bir kez daha belirtti.