Fikri Işık ile şömine başında sıcak gündeme dair sohbet

Kocaeli Büyükşehir tarafından işletilmeye başlandıktan sonra Sekapark 2. Etap’taki -yeni adıyla- Maide Restoran’a bir kez Kartepe Zirvesi’nin bilgilen...

Kocaeli Büyükşehir tarafından işletilmeye başlandıktan sonra Sekapark 2. Etap’taki -yeni adıyla- Maide Restoran’a bir kez Kartepe Zirvesi’nin bilgilendirme- basın toplantısı için gitmiştim. Özel bir gün olduğu için yediklerimiz de özel yapılmış olabilirdi.

O yüzden bir değerlendirme yapmadım- yapamadım.

Geçtiğimiz hafta içinde Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni seçilen Denetleme Kurulu olarak ilk toplantımızı da Maide Restoran’da yaptık. Yöresel yemeklere bayıldım. Fiyatları uygun. Tavsiye ediyorum, siz de gidin.

***

Bu toplantının benim için bir başka özelliği daha vardı.

Beni yakından tanıyanlar bilir. Çok sakin bir kişiliğim olmasına karşın her taşın altından çıkmak gibi bir huyum var. Geçmiş yıllarda gazeteciliğin yoğunluğu yetmezmiş gibi, derneklerde, siyasi partilerde görevler yaptım.

Ancak hiçbir yerin başkanı olmadım.

Efendim, karşınızda artık bir “başkan” var. Bendeniz seçim öncesi Yenilikçi Grup olarak aldığımız karar gereği Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Denetleme Kurulu Başkanlığını üstlendim.

İcracı bir kurul olmasa da aralarında ayrı gayrı olmayan bir yönetime sahibiz ve biz de yönetim kurulumuza elimizden gelen manevi desteği vereceğiz.

***

Tabi ben biraz da işin gırgırındayım, yakın çevreme “Bakın eninde sonunda bir kurula başkan oldum. Bana ona göre hitap edin” diye takılıyorum.

Bizim toplumumuzda üç kişiden biri bir yere başkan olmuştur. O yüzden birbirine “başkan”, “reis” diye hitap eden çok. Ama böylesi kurumlarda önemli olan “abi” olabilmektir. Yol gösterici olabilmektir.

Ben de arkadaşlarıma böyle katkı vermek istiyorum.

***

Ak Parti kurulduğundan beri ilimizde çok önemli isimler siyaset yaptı- yapıyor. Vecdi Gönül, Osman Pepe, Nihat Ergün ve Fikri Işık bakanlık koltuğuna oturdular. Işık Başbakan Yardımcılığı da yaptı. Muzaffer Baştopçu ve Nevzat Doğan etkili vekillerdi. İbrahim Karaosmanoğlu üç dönem büyükşehir belediye başkanlığı yaptı- yapıyor.

Ama abilik- yol göstericilik denildiğinde benim aklıma önce Fikri Işık ve İbrahim Karaosmanoğlu geliyor. Onlar, bu kentin abisi oldular.

Şimdi İbrahim Karaosmanoğlu, üç dönem kuralına takılıp kenara çekiliyor. Fikri Işık ise milletvekili olarak yoluna devam ediyor.

***

Sanırım siyasette güç koltuktan alındığı kadar kişiliğinizden de geliyor. Fikri Işık, hep koltuğuna güç katan isimlerden biri oldu.

Hızlı zamanlarımda, başta SEKA direnişi olmak üzere Fikri Işık ile çok karşı karşıya geldik. Hep sabırlı, kararlı, dinleyen ama kendi doğrusu ile çözümü örtüştüren bir siyasetçi oldu. Bugün onunla ilgili gerçeküstü iddialar söylenip duruyorsa yakaladığı siyasi tecrübe ve güç ile doğru orantılıdır. Kocaeli onu başka bir yere koydu.

***

Son dönemde Fikri Işık, Ankara’daki görevleri azalınca kente daha çok odaklandı. Köyleri gezdi. 245 köyü gezmek kolay değil. Hele de ekonomik krizin etkili olduğu çiftçinin sıkıntı çektiği bir dönemde dolaşmak hiç kolay değil.

Işık gezdi.

Kente dair meselelerde her zamanki gibi kendi doğruları çerçevesinde risk almaktan kaçınmıyor.

***

Işık, geçtiğimiz haftayı yerel medyaya ayırdı. Diyalogta olduğu gazetecilerle kahvaltıda biraraya geldi.

Yazılıp çizilsin diye değil, bilgi paylaşımı için olduğu çok belli olsa da Işık ile konuşuyorsanız, orada mutlaka yazılacak çizilecek- haber olacak bir şeyler vardır.

Pazar sabahı da Mevlüt Soysal ile beraber biz, Fikri Işık ile kahvaltı ettik. Uzun bir sohbet oldu. Mekan Maide’ydi. Konuşmanın içeriğine girmeden hemen söyleyeyim kahvaltı da oldukça güzeldi.

Kahvaltı sonrası da şömine başında biz istediğimizi sorduk. Işık da dobra dobra yanıtladı.

Elbette her şeyi yazamazsınız. Off the record bölümler biz de kalsın ama ben Işık’ın söylediklerini bazı ana başlıklar halinde aktarmak istiyorum. İşte Işık’ın anlattıkları:

İTTİFAK: İttifak yapmak hiçbir zaman kolay değildir. Hele hele de yerel seçimlerde. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nde liderlere itaat en üst seviyede olduğu için sıkıntılar daha kolay atlatılıyor.

KOCAELİ’DE MHP’YE İLÇE VERİLECEK Mİ: Siyasette ne olacağı bilinmez. 30 Büyükşehir üzerinde ittifak ile ilgili görüşmeler en detaylı şekilde sürüyor. Bu görüşmeler nedeniyle de adaylar ile ilgili resmi açıklama henüz yapılmadı.

TAHİR BÜYÜKAKIN: Tahir Büyükakın, çok başarılı bir isim. Aday olması çok doğru bir tercih oldu. Kenti iyi tanıyor. Büyükşehir’in kadrolarını iyi tanıyor. “Siyaseti bilmiyor- bürokrat” diyenler, yanılıyor. Belediyelerde genel sekreterlik yapan bir isim siyaseti iyi biliyor demektir. Belediyeler düz bürokratik yapılar değildir. Halkla temas alma konusunda da hiç bir sıkıntı çekmiyor ve her gün üzerine koyarak gidiyor.

BÜYÜKŞEHİR SEÇİMİ: Tahir Büyükakın’ın rakibi yok. Her geçen gün farkı da büyütüyor. Zaten CHP’nin büyükşehir adaylığını ittifak ortağına bırakması da bunun işaretidir. 2009’da Sefa Sirmen’i, 2014’te Tahsin Tarhan’ı koydular, farklı kazandık. Yine rahat kazanacağız.

13-0 MESELESİ: Kocaeli, Ak Parti’nin çok etkili olduğu bir yer. “CHP’liler İzmit, Gölcük ve Derince’de kazanacaklarını söylüyorlar” diyorsunuz ama ben istatistik bilimine inanırım. Rakamları görmeden kesin bir şey demem. Biz rakamlar ne derse desin rakiplerimizi küçümsemeyiz ama gözümüzde de büyütmeyiz. Ben adaylara bakıyorum. Dişimize göre isimler var.

KENTSEL DÖNÜŞÜM: Kocaeli’de kentsel dönüşüm ihtiyacı büyük. Erenler- Cedit’te tüm zorluklara rağmen yaptık. Gölcük’te de bitmek üzere. İzmit’in ciddi biçimde ihtiyacı var. Ancak güvenilir ellerde yapılmalı. Sermayesi birkaç yüz bin lira olan belirsiz firmalar aracılığıyla değil, kontrollü ve halkla uzlaşarak yapılmalı. Yeni dönemde ulaşımın çözümü ile kentsel dönüşüm bir arada düşünülür.

SİYASET: siyaseti hiçbir zaman yükselmek için yapmadım. Risk almaktan korkmadım. Bu parti ve liderimiz sayesinde her kademede görev aldım. Herkes biliyor, üç dönem kuralının işletilmesinden yanayım. Bu nedenle milletvekilliğine bu dönem aday olmayacaktım. Ancak, prensip kararı alındı. Tüm bakanların başvuru yapması istendi. Bu çerçevede adaylık başvurusu yaptım. Aday olmamayı düşünürken de bakanlık ya da büyükşehir adaylığı beklentisi ile bu kararı almamıştım. Bir dönem dinlenmem gerektiğini düşünmüştüm. Bakın “Siyaseti bırakacaktım” demiyorum, “Bir dönem dinlenmek istiyordum” diyorum. Şimdi de görevimi dönemimin sonuna kadar hakkıyla yapmak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim.

30 Ara 2018 - 17:18 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.