Doğu Türkistan’dan geldi fabrika kurdu

Doğu Türkistan’dan gelip Kocaeli Üniversitesinde okuyan Abdülhalik Tahir, genç girişimcilere destek vermek amacı ile İzmit Belediyesi tarafından kurulan Genç Girişimciler Merkezinden aldığı destek ile fabrika kurdu

Süriye ÇATAK TEK -İzmit Belediyesi tarafından gençlerin girişimcilik fikirlerinin değerlendirilmesi ve gençlerin önünü açılması amacı ile açılan Genç Girişimciler Merkezi, 3 yıllık hizmet sürecinde çok önemli başarılara imza attı. Merkezden destek alarak fikirlerini hayata geçiren gençlerden 29’u şu anda kendi kurdukları işlerinin başındalar. Ancak merkezde verilen eğitim ve destekle fabrika kuranda var. Doğu Türkistan’da gelip Kocaeli Üniversitesinde okuyan 28 yaşındaki Abdülhalik Tahir, Başiskele’de kurduğu fabrika ile paket gıdada yurt dışına ihracata hazırlanıyor.

OKUYAMAYA GELDİ

İzmit Belediyesi’nin gençlere yönelik en önemli hizmetlerinden biri olan Genç Girişiciler Merkezi kentti yeni bir fabrika kazandırdı. 2012 yılında Doğu Türkistan’dan gelip Kocaeli Üniversitesi’nde Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okumaya başlayan Abdülhalik Tahir, Türkiye’ye evli olduğu eşi ile birlikte geldi. 2 çocuğu olan Tahir, evini geçindirmek ve çocuklarına bakmak için çalışmak zorunda olduğunu ve bunun üzerine başladığı arayışların sonucunda Genç Girişimciler Merkezi ile tanıştığını söyledi.

TERCÜMANLIKLA BAŞLADI

Her zaman bir iş kurma hayali olduğunu söyleyen Tahir, İzmit Belediyesi’nin fikri lan gençlere olanak sağladığını duyduğunu ve başvuru yaptığını belirtti. Yapılan mülakattın ardından Genç Girişimciler Merkezi’nde dış ticaret, e-ticaret ve tercümanlık üzerine çalışmaya başladığını kaydetti. 10 ay boyunca başta tercümanlık olmak üzere e-ticaret ve dış ticaret üzerine çalıştığını ifade eden Tahir, “Daha sonra üretim yapmak gerekiğini düşündüm ve bunun yönde çalışma yaptım.

YÜK OLMAMAMIZ LAZIM

Düşük maliyetle bir iş yapmak istiyordum. Türkiye’de çok az satışı olan Noodle (Hazır Makarna) işine girmeyi planladım. Benim tek başına tesis kurma gücüm yoktu. Bu nedenle çevremde yatırımcı aramaya başladım. Fikir benden, yatırım onlardan olsun diye. Doğu Türkistan’da yaşamak çok zor. Türkiye bize ev sahipliği yapıyor ve olanak sağlıyor. Yük olmamak gerektiğini düşünüyorum. Bu bakış açısı ile bir Doğu Türkistanlı yatırımcı buldum ve yatırım yapmaya karar verdi.

DENEME ÜRETİMİ BAŞLADI

Yatırımcı olan arkadaşımızla üretim tesisini İstanbul’da mı yoksa İzmit’e mi kurmakla ilgili tartışmalar yaptık ve ben İzmit’e eğitim aldığım için burada olmasına karar verdik. Başiskele’de tesisimizi kurduk. Şu anda deneme üretimlerimizi yapıyoruz. 8 işçi arkadaşımız var. Deneme üretimleri bittikten sonra işçi sayısı da yükselecek. Makinemizi yurt dışından getirdik. Yüzde 95 yabancı sermaye bir yatırım, Yurt dışına ihraç etmek için üretim yapacağız, aynı zamanda bunları yurt içi piyasasına da vereceğiz” dedi.

21 Oca 2019 - 19:30 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.