Tüpraş'a yanıt gecikmedi

Petrol-İş Sendikası Genel Merkez ve Tüpraş’ta örgütlü olan 4 sendika şubesi ile Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun açıklamasına sert yanıt verdi. Ortak açıklamada, işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmemesi için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen sendika, yaşanacak tüm sorunların tek sebebinin Tüpraş işvereni olacağını kamuoyuna duyurdu

Süriye ÇATAK TEK - Petrol İş Genel Merkezi Tüpraş'ta örgütlü olan Kocaeli, Aliağa, Kırklareli ve Batman şube yöneticileri ve iş yeri temsilcilerini önceki gün genel merkezde toplantıya çağırdı. Genel merkez yöneticileri ve şube yöneticileri arasında yapılan toplantının ardından ortak bir metin kaleme alındı. Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmen'in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili açıklamasına sert yanıt veren sendika, işveren temsilcilerinin kamuoyunu yalan beyan ile yanılttığını söyleyerek sözleşmenin ayrıntılarını paylaştı.

İŞVEREN SÜRECİ TIKADI

Petrol-İş Genel Merkezi ve 4 Şubesinin ortak yayınladığı açıklamada toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin işverenin uzlaşmaz tutumu ve üyelerimizin 40 yılı yaklaşan mücadelesi ile elde ettiği bazı kazanımların çeşitli dayatmalarla pazarlık konusu yapılması sonucu tıkandığına dikkat çekildi. İşverenin uzlaşmaz tavrının sözleşmeyi Yüksek Hakem’e taşımak tercih ettiğini gösterdiğini ifade edilen açıklamada, arabulucunun resmi tutanağının ilgili kuruma iletildiği belirtildi.

İŞ BARIŞINI BOZUYORLAR

Tüpraş tarihinde ilk kez Yüksek Hakem’e iradenin bırakılma noktasına gelindiğine dikkat çekilen açıklamada önemli noktalara dikkat çekildi. Açıklamada ön plana çıkan ayrıntılar şöyle: Tüpraş’ta işçilerin alınteri dökerek, yüksek sorumlulukla çalışan üyelerimizin, çalışma barışının tek taraflı olarak bozulduğu ve huzurun ortadan kalkacağı kaotik bir çalışma düzenine sürüklenmektedir. Bu durumun, yüksek risklerle çalışılan Tüpraş’ta büyük sorunlara yol açacağını en iyi Tüpraş işvereni bilmektedir.

BEYANLAR GERÇEK DEĞİL

Bu gerçekten hareketle Tüpraş işçisi, sözleşme sürecinde uyarılarını ve eylemlerini son derece hassas biçimde yapmış, işyerinin ve ülke ekonomisinin zarar görmemesine dikkat etmiştir. Sendikamızın ve işçilerin bu kadar hassas davranmasına rağmen son olarak Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, yalan beyanlarla kamuoyunu yanıltıcı ve halkımızı Tüpraş işçisine karşı kışkırtıcı bir açıklama yapmıştır. Açıklamada yer alan beyanlar gerçek değil ve yalan beyanla halkımız ve Petrol-İş sendikası üyeleri karşı karşıya getirilmek istendi. Bu açıklamalar sendikamız ve işçiler için bir tehdit niteliğindedir.

40 YILIK KAZANIMLARA SALDIRDILAR

Yelmenoğlu’nun açıklamasında “tümüyle şirketimizin en temel hakkı olan çalışma düzeninin tesisi” ile ilgili dediği üç madde, TÜPRAŞ işçisinin pazarlık yapmayacağı ve değişmesine izin vermeyeceği üç maddedir. TÜPRAŞ işvereni, başından bu yana 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminin değiştirilmesi ve mazeret izinleri konusunu müzakereler için bir ön koşul olarak dayatmaktadır. İşçiler 40 yıllık kazanımları için en temel haklarını kullanarak eylemleri ile kendilerini savundu. Sendika olarak bu dayatmalar ortadan kaldırılırsa sözleşmeyi masada bitirmeye hazırız.

TALİHSİZ AÇIKLAMA

Tüpraş tarihinde bir genel müdürün rafineri işçilerinin ücretlerini kamuoyuna açıklaması talihsizliktir. İddia edildiği gibi sözleşmede yüzde 75 zam talep edilmedi. Sendikamız hiçbir zaman ücret sendikacılığı yapmadı ve üyelerin kazınılmış haklarını korudu. Genel Müdür’ün açıklamalarında iddia ettiği üzere tüm üyelerimiz asgari ücretin 5,2 katı olan 10 bin liranın üzerinde ücret alıyorsa, sözleşmede sıfır zamma dahi razı olabiliriz. Sözleşme masasında gerçek sorun ücret maddeleri değil, işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmek istenmesidir.

ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ

Sendikamız asla kazanılmış haklardan geri adım atmayacaktır. Sözleşmeyi Yüksek hakem’e taşıma niyetinde olan işveren bundan sonra yaşanacak gelişmelerin tek sorumlusudur. Kimse sendikamızın iradesine müdahale edemez. Sendikamızın iradesi dün olduğu gibi bugünde üyelerinin talepleri doğrultusunda şekillenecektir. Tüpraş işçisi hakkını ve hukukunu korumak için bundan sonra da haklı ve meşru mücadele biçimlerine başvuracaktır. Tüpraş işçisi üretimden gelen gücünü kullanacak ve tüm üyelerimiz kardeşlerinin yanında olacaktır. Bizler Yüksek Hakem tehdidine boyun eğmeyeceğiz.

20 May 2019 - 18:41 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.