Fatma Kaplan Hürriyet’ten son eleştirilere cevaplar

Yeni belediye başkanları için aslında cicim aylarındayız… Yani henüz kusurlarını görmek için çok erken. Sık sık söylediğim gibi “eylül ayına kadar”...

Yeni belediye başkanları için aslında cicim aylarındayız…

Yani henüz kusurlarını görmek için çok erken.

Sık sık söylediğim gibi “eylül ayına kadar” vakitleri var. Eylül yeni sezonun başlangıcı olacak. Tatil bitecek, kadrolar yerine oturacak, yeni başkanlar ihtiyaçları daha somut biçimde kurmuş olacaklar.

İşte o zaman gerçekçi bir değerlendirme yapmak için doğru zaman olacak.

Bu politik, psikolojik ve sosyolojik temelleri olan bir tespittir.

Ancak, bu tespite aykırı bir şey yaşanıyorsa oradaki sıkıntı sanıldığından büyüktür.

ESNAF, MEDYA, SİYASETÇİ

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile ilgili son günlerde –aralarında benim de olduğum- bir grup gazeteci tatlı- sert eleştiriler yapıyor.

Kendi adıma şunu söyleyebilirim hiçbir art niyetim yok. Sadece sokağın sesini dinlediğim için bu durumu göstermek istedim.

Çünkü esnaftan, siyasetten ve medyadan alttan alta sesler çıkıyordu.

Görünsün istedim.

TARTIŞILAN KONULAR

Üç önemli konu var:

BİR- Kontroldan çıkan ve her yerde gördüğümüz seyyar satıcılar.

İKİ- Durhasan’da yapılması düşünülen küçük sanayi sitesi ile ilgili toplantının CHP İl binasında yapılmış olması.

ÜÇ- Belediyede kadronun henüz kurulamamış olması.

NELER YAZMIŞTIM

Tekrar oluyor ama neler yazdığımı okumayanlar için hatırlatmak isterim:

BİR- “Fethiye Caddesi’nden yukarı çıkıyorum, İnönü Caddesi’ne varmadan 40- 50 metre önde bir seyyar tezgah, başında iki çığırtkan domates satıyorlar. İyi de Fethiye Caddesi’nin ortasındayız…

Yürüyüş Yolu’na çıktım. Üç kişi köşe başını tutmuş yol ortasında erik satıyorlar.

İzmit’in göbeği, yahu! Sağa baktım sola baktım, yok mu bir zabıta diye… Kimseyi göremedim.

İndim Halkevi’ne…

Yıkılan dükkanların orada bir ağaç dibine işportacı tezgahı açmışlar. Başında iki kişi:

-Gel vatandaş geeel!.. 10 lira- 15 lira geeeelll!..

Başında en az 15- 20 kişi alışveriş yapmaya çalışıyor.

Burası şehrin en güzel olacak yeri diye bakıyoruz.

Özellikle Üçyol ve Yeşilova bölgesinde adeta her köşe başında bir baklavacı ve tulumbacı bulunuyor.

Esnaf sabit işyeri gideri, Bağkur, SGK, kira ve personel gibi çok sayıda giderle boğuşuyor. Üstüne bir de seyyar satıcılarla…

Yazık değil mi?

İzmit’te bu anlamda tam bir kaos ortamı var.

Şu ana kadar neler yapıldı bilmiyorum.

Şu ana kadar gerçekçi bir müdahale neden yapılmadı, onu da bilmiyorum.

Ama yapılmalı…”

İKİ- “Danışmanlık yaptığım süreçlerde belediye başkanlarına en büyük tavsiyem, siyaset şapkasını, gerekmedikçe giymemeleri oldu.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Durhasan köyündeki 660 dönüm tarım arazisinin küçük sanayi çevrilmesi ile ilgili eleştirilerini CHP İl binasında düzenlenen basın toplantısında yaptı.

“Bu toplantı ses getirecek ama içeriğiyle değil, yapıldığı yer” ile diye düşünürken AK Parti bu fırsatı kaçırmadı. AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Güney, bu siyasi pası alıverdi. O da bir basın toplantısı yaptı ve açtı ağzını yumdu gözünü.

Konuyu medya da yazmaya başladı. Uzatmayalım.

Hata yapılır. Mesele ders almaktır.

Bu konuda hassas olmakta fayda var. Belediye başkanları hangi partiden olursa olsun parti rozetlerini yeni bir seçime kadar çıkartmalıdır.

ÜÇ- Fatma Kaplan Hürriyet iyi bir çalışma ekibi kurmalı. Profesyonel çalışmalı. Bilimin ışığında çalışmalı. Çünkü CHP’liler kara düzen- bireysel işleri sever. Herkes kendisine rol kapmak ister.

FATMA HANIM ARADI

Cumartesi günü boş günüm… Ama yazımı yazdıktan sonra yine çarşıda eş dost ziyareti ile vakit geçirdim.

Öğleden sonra Fatma hanım aradı…

Belediyede olduğunu ve ziyaretçileri kabul ettiğini söyledi. Hafta içine göre daha rahat olduğu için gazeteleri detaylı biçimde okuma fırsatını da anca bulduğunu anlattı.

Eleştirilere üzüldüğünü söyledi.

Uzun bir konuşma yaptık.

Ben şeffaf olmaktan yanayım, kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğim bir şeyi köşeme de yazmamayı ilke edinmişim.

Bu nedenle yazdıklarımı telefonda İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e de anlattım.

BANA TÖLERANS GÖSTERİLMİYOR

Tabi onun neler diyeceği çok önemliydi.

Sonuçta cevap hakkı kutsal.

Fatma Hanım şunları anlattı:

Medyadaki eleştirileri detaylı biçimde yeni okuyabildim. Üzülüyorum. Bana karşı medyada tölerans yok. Objektif bir duruşla beni de değerlendirmeniz gerekir. Bana karşı yapılan eleştirilerin çeyreği AKP’li belediyelere- belediye başkanlarına karşı yapılmıyor. Bakın AKP’nin yeni il başkanı belli oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da oradaydı. Onu kimse eleştirmiyor. Yanlış anlaşılmasın ben orada olmasını doğru buluyorum ama beni eleştiren medya onu eleştirmiyor.”

EV SAHİBİ BEN DEĞİLİM

“CHP İl Binasında basın toplantısı düzenlediğim iddia ediliyor. Hayır düzenlemedim. O toplantının ev sahibi il başkanımız. Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu’nun bir açıklaması yapıldı. Ve benden önce iki konuşmacı vardı. Çünkü doğrudan muhatap meclis grup başkan vekilimizdi. Ben Durhasan’a yapılması planlanan küçük sanayi sitesi ile ilgili söz aldım ve fikrimi söyledim. Zaten benden önce Durhasan konusu konuşuldu. Yani Ben İzmit Belediye Başkanı olarak orada bir basın toplantısı yapmadım. Zaten sadece ben fikrimi söyleyecek olsam bu açıklamayı belediyede yapardım.”

SEYYARLARA YER GÖSTERDİK AMA…

Seyyar satıcılar konusunda gelen eleştirileri anlıyorum. Ancak sıkıntı benimle başlamadı. Seçim zamanı bir boşluk oluşmuş. Bu durum Ramazan’ın gelmesiyle biraz daha arttı. Aslında seyyar satıcılara yer gösterdik ancak oluşan atmosferi fırsata çeviriyorlar. Müdahale etmedik çünkü bazen kaldırma anlarında nahoş görüntüler ortaya çıkıyor. Yaka paça götürme ya da bir tezgahın devrilmesi gibi görüntüler ortaya çıkmasın istedik. Öyle görüntüler olsa basın beni tefe koyardı. Önce siz gazeteciler yazardınız, ‘Bu ne sertlik’ diye..”

Bunun üzerine ben de “İyi de sayın başkan, artık bunu diyecek- yazacak kimse kalmadı, neden hala bekliyorsunuz?” diye sordum. Hürriyet, “Bayram sonrası bu meseleye kalıcı çözüm bulacağız. Bayrama kadar da kontrol altında tutmaya çalışacağız” diye cevap verdi.

KADROLAR BOŞALSIN…

Kendi kadrosunu kurma meselesine gelince, Fatma Hanım onunla ilgili de, “Kadrolarımı elbette kuracağım. Ancak kadroların da boşalması gerekiyor. Bunu da incitmeden kırıp dökmeden yapmak istiyorum” diye konuştu.

SAMİMİ GÖRÜŞMEYDİ

Fatma Hanım’a, Tahir Hoca’ya yaptıkları ziyareti de sordum, “Samimi bir görüşmeydi. Ben açık ve şeffaf davranmayı severim. Tahir bey de sıcak ve samimiydi. Diyalog olmasından memnuniyet duyarım” dedi.

‘ACELE ETMELİSİNİZ’

İşte böyle…

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in bana anlattıklarının özeti bu…

Tabi ben de konuştum bir parça da onları yazayım:

Basının size eşit davranmadığını söylüyorsunuz ama Ak Parti’de siyasi aktör çok. CHP kanadında gözler sizin üzerinde hem politik hem belediyecilik açısından yaptığınız her şey konuşulacak ve tartışılacaktır. Bunları öngörmelisiniz. Tedbir almalısınız. Yoksa eleştirilmeye de açık olun.

Seyyar satıcılar konusunda beklemeyin, hata olur. Acele edin. Bayrama kadar kaos daha da büyüyecek. Konuştuğumuz esnaflar çok öfkeli ve tepkili. Yeni bir belediye başkanına böyle bir tepki oluşması yaşanan sorunun büyüklüğünü gösterir.

Kadronuzu da oluşturmalısınız. Eylül ayında tam randımanla çalışıyor hale gelmelisiniz.”

TAKİP EDECEĞİZ

Kısacası, Fatma Hanımla son 15 gündür kente ve kent medyasına damga vuran meseleleri uzun uzun konuştuk.

Karşılıklı fikirlerimizi söyleme fırsatı bulduk.

Gelişmeleri elbette takip edeceğiz.

26 May 2019 - 15:54 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.