15 Temmuz’da ne oldu?

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. O gece yaşananları unutmamak için bir kez daha hatırlatmak istedik. 81 ilde ve Kocaeli’de darbeye karşı verilen mücadele Türkiye tarihi açısından büyük öneme sahip.

Süriye ÇATAK TEK - FETTULAHÇI Terör Örgütü (FETÖ) 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri içinde kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” olarak adlandırılan bir yapılanma ile darbe girişiminde bulundu. Türkiye tarihinde yapılan darbelerde ilk kez 15 Temmuz’da halkın her kesimi sokağa çıkarak darbeye karşı durdu ve yapılan girişim geri püskürtüldü. Darbeye karşı duran 251 kişi darbeciler tarafından öldürüldü, 2196 kişi ise yaralandı. Darbeye karşı yaklaşık 1 ay tüm Türkiye’de demokrasi nöbetleri tutuldu. Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de de vatandaşlar ve kent yöneticileri sokakta darbeye karşı direndi.

İKİ KIŞLADA HAREKETLİLİK VARDI

Boğaziçi Köprüsü’nün askerler tarafından kapatılması ve yaşanan sürecin darbe girişimi olduğu anlaşılması üzerine Kocaeli’de de hareketlilik başladı. Askeri alanlarda yaşanan hareketlilik özellikle Donanma Komutanlığı ve Seymen Kışlasında dışarıya yansıdı. Seymen Kışlasında çıkan tanklar Sakarya’ya doğru giderken Eşme’de halk tarafından durduruldu ve halk tarafından emniyet yetkililerine teslim edildi. Seymen Kışlasında çıkan 4 tank dışında Kandıra Kışlasında 30 asker 5 askeri araç ile Sakarya’ya gitti.

DONANMA EN RİSKLİ YERDİ

Kocaeli’de en hareketli anlar Donanmada yaşandı. Donanma Komutanlığında kalkışma hareki saat 21.34’te başladığı ve ertesi gün saat 08.40’a kadar devam etti. Donanma Komutanı Veysel Kösele darbeciler tarafından alıkonuldu. Cengiz Topel Havaalanı üzerinde helikopterler uçtu. Vatandaşın sokağa çıkmaya başladığı saatlerde zaman zaman havaalanında silah sesleri geldiği iddia edildi.

VATANDAŞ SOKAĞA İNDİ

Darbe girişiminin başlaması ve kışlalardaki hareketlilik üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tüm otobüs, kamyon ve kepçelerini ilçe belediyeleri ile birlikte kışlaların önüne çekti ve askerlerin dışarıya çıkmasını engelledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklama yapmasını beklemeden sokağa inen vatandaşlar ise öncelikle AK Parti İl ve ilçe binalarının önüne gitmeye başladı. Dönemin Valisi Hasan Basri Güzel, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Büyükşehir Genel Sekreteri Tahir Büyükakın Valilik binasında süreci birlikte yönetti.

YÜZ BİNLER SOKAKTAYDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sokağa çıkın çağrısının ardından Kocaeli’de yüzbinlerce kişi İzmit merkez ve bulundukları ilçelerin merkezine indi. İzmit’e yüz binden fazla insan gece sabaha kadar sokakta durdu. Perşembe Pazarı alanından Merkez Bankası’na kadar yürüyüşler yapıldı ve vatandaşlar sokaktan evlerine gitmedi. Hiçbir olayın yaşanmadığı yürüyüşlerde vatandaşlar darbe karşısı sloganlar attı.

DEMOKRASİ NÖBETİ TUTULDU

Darbenin sabah saatlerinde geri püskürtülmesine karşı Kocaeli’de Valilik öncülüğünde Perşembe Pazarı alanında demokrasi nöbetleri başlatıldı. Darbenin geri püskürtülmesi üzerine 16 Temmuz günü Perşembe Pazarı alanından Merkez Bankasına kadar yapılan yürüyüşe de 10 binlerce vatandaş katıldı. Sabaha kadar sokaktan ayrılmayan vatandaşlar yaklaşık 1 ay Perşembe Pazarı alanında demokrasi nöbeti tuttu.

OPERASYONLAR YAPILDI

Darbe gecesinin ardından Askeri Kışlalarda ve Donanma Komutanlığında bir çok askeri personel gözaltına alındı ve tutuklandı. Kent genelinde kamu kurumlarında darbe yanlışı kişilerin temizlenmesi ile ilgili soruşturmalar başlatıldı. Çok sayıda kişi KHK’larla işlerine son verildi. FETÖ’ye destek veren iş adamları gözaltına alındı, birçoğu tutuklandı. Uzun süre kamudaki paralel devlet yapılanması ile ilgili operasyonlar yapıldı ve hala devam ediyor.

15 Tem 2019 - 10:21 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.