'Anlatmak en büyük borcumuz'

15 Temmuz 2016’da yapılan darbe girişiminde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri görevini yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, o geceyi anlattı. Ailesi ile vedalaşmasından, kentte alınan önlemlere kadar önemli detayları ilk kez konuşan Büyükakın, halkın sokağa inerek iradesine sahip çıktığını ve darbecileri püskürttüğünü söyledi

Darbelerin önüne geçmek için yeni nesilleri darbeler tarihi ve milletin iradesi üzerinde daha güçlü bir iradenin olmadığı ile ilgili bilgilendirmenin en büyük borçları olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bu nedenle 15 Temmuz’u çok güçlü ve hak ettiği şekilde hatırlattıklarını kaydetti

Süriye ÇATAK TEK -

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye’de daha öncede defalarca darbe oldu. Darbelerin tarihi ile ilgili akademik okumalardan birçoğunu biliyorum. Aslında 1908’da başlayan bir darbe geleneğimiz var. Tüm darbelerde milletin iradesi üzerinde taktir hakkı olduğunu düşünen sivil ve silahlı memurlar millet için neyin iyi neyin kötü olduğunu takdir etme hakkını kendinde gördüler. Aslında ortak çizgileri bu. Bir toplumun kaderinin nasıl şekilleneceği konusu, ortak doğrunun ne olduğu milletin iradesi ile belli olur. Buna millet karar ver. Milletin kararları neticesinde oluşan mecliste bu ülkenin anayasasını ve kanunlarını yapar. Bu iradenin üzerinde hiçbir iradenin, sınıfın, zümrenin, kişi ve kurumun iradesinden bahsedilemez. Yapılan bütün darbelerde Türkiye’nin ileriye gitmediğini, gerilediğini ve zaman kaybettiğini, küresel ve bölgesel ölçekte güç kaybettiğini görüyoruz. Tarih, ekonomik ve sosyal araştırmalar bunun şahidi.

Unutturmamak gerekiyor…

Dolayısıyla bu tür darbe girişimleri ile ilgili tarihi gerçeklerin genç nesillerle buluşturulması, bilgilendirilmesi, bu hafızanın unutturulmaması bizim tarihi sorumluluğumuz. 15 Temmuz ve benzeri tarihlerin güçlü bir şekilde hatırlatmakta yarar var. Bir daha kimse böyle bir girişimde bulunmasınlar. Darbe anayasal bir suçtur. Darbeyi yapmayı başaranlar anayasayı değiştirip ceza almadılar. Güçlerini milletten değil silahtan ve küresel güçlerden aldılar. Hatta tarihe mal olmuş açıklamalar var. Amerikalıların “Bizim çocuklar başardı” sözü gibi sözleri unutturmamak lazım. Yeni nesilleri milletin iradesi üzerinde başka bir irade olmadığı doğrultusunda yetiştirmek bizim en büyük borcumuz. Büyükşehir olarak bu günü hak ettiği değere göre hatırlamak ve hatırlatmak için elimizden geleni yapıyoruz.

15 Tem 2019 - 16:07 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.