Türkkan'dan radyasyon önergesi

Körfez ilçedeki incelemelerini sürdüren İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, halktan gizlenen radyoaktif atık skandalını ortaya çıkardı. İnsanlardan ve çevreden uzakta bertaraf edilmesi gereken atıklarının nasıl insanların yaşam alanlarının ortasına döküldüğünü soran Türkkan konuyu Meclis gündemine taşıdı

İNSANLAR ZEHİRLENİYOR

2008 yılında kurşunsuz benzin üretiminde kullanılan ve içerisinde ağır toksik maddelerin depolandığı variller TÜPRAŞ tesisleri içinde mezarlık denilen bir alana gömülmüş ve üzeri betonla kapatılmıştı. Özelleştirildikten sonra saha içerisinde yatırımlar çerçevesinde değerli olan alanı kullanmak isteyen TÜPRAŞ, dönemin Körfez Belediyesi yönetiminde bir takım yetkililerin nüfuzuyla alandan çıkarılan toprağı Tütünçiftlik sahiline döktürmüştü.

700 BİN LİRA CEZA

Dönemin Körfez Belediyesi ise o alanı yeşillendirerek kullanmak istemiş, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun incelemelerinin ardından zehirli atık ve radyoaktif madde içeren toprağın kaldırılması istenmişti. Bu karar sonrasında TÜPRAŞ 700 bin lira para cezasına çarptırılmış, zehirli toprak ise Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılarak Hereke bölgesindeki deprem konutlarının yanında bulunan taş ocağına dökülmüştü.

NASIL İZİN VERİLDİ?

Üzeri ağaçlandırılarak kamufle edilmeye çalışıldığı öne sürülen alanla ilgili olarak açıklama yapan Milletvekili Lütfü Türkkan, çevresindeki yerleşim alanında yaşayanları ve doğayla beraber yeraltı sularını da zehirleyen radyoaktif toksik maddeler içeren toprağın yarattığı tehlikeyi Meclis gündemine taşıdı. Türkkan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde, yetkililerin bu duruma nasıl göz yumduğunu sordu ve bir an önce bölgede araştırılma yapılarak halk ve çevre sağlığını zehirleyen toprağın temizlenmesi istedi.

20 Tem 2019 - 12:04 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.