İzmit Belediye Meclisi bitti

Mecliste konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet,” Kreş ve hayvan haklarıyla ilgili projelerimizi geciktiriyorsunuz ve baltalıyorsunuz. O zaman ben vatandaşa sizin geciktirdiğinizi söylerim ve hesap verirsiniz dedi.

Boran KAYALAR - İzmit Belediyesi’nin Ağustos ayı meclis toplantısı Fatma Kaplan Hürriyet başkanlığında gerçekleştirildi. 19 gündem maddesinin karara bağlandığı mecliste kreş ve hayvan hakları tartışması yaşandı. Fatma Kaplan Hürriyet seçim vaatleri arasında yer alan kreş ve hayvan haklarıyla ilgili oluşturulacak birimler teklifinin komisyona bırakılmamasını bunun için 4-5-6 maddelerinde yer alan tekliflerin komisyona gitmeden direk onaylanmasını istediğini söyledi. Stratejik planın geciktirilmemesini isteyen Hürriyet’e AK Parti grubu ret cevabi vererek bu maddelerin komisyona kalmasını istedi. Hürriyet ise “O zaman ben vatandaşa sizin geciktirdiğinizi söylerim ve hesap verirsiniz dedi. MHP meclis üyesi Ayhan Arpacı ise Hürriyet'e destek vererek bu oylamada evet oyun verdi. Arpacı “konu hayvan hakları ve çocuklarsa siyasetten ayrı düşünmek gerekiyor” mesajı verdi. Ama maddeler oy çokluğuyla kabul edilmedi.

’ZAMAN KAYBEDEMEYİZ’

Kreş kurulması, veteriner işleri müdürlüğü kurulması (veteriner istihdamı artırmak, barınak rehabilitasyon merkezlerini artırmak) oy çokluğuyla reddedilirken ulaşım Müdürlüğü isminin koordinasyon Müdürlüğü olarak değiştirilmesi, basın ve halkla ilişkiler müdürlüğünden halkla ilişkiler bölümünün ayrılması maddeleriyle ilgili konuşan Hürriyet, “Sayın meclis üyelerim madde 3-4-5-6 yönetim planıyla alakalı. Kreş kurulması, hayvan hakları korunması gibi konularda müdürlükler kurup stratejik plan içerisinde bütçe oluşturmamız gerekiyor. Bunu komisyona aktarırsanız Eylül’e kalacak. Komisyonlukta bir şey yok. Ya kurulacak, ya kurulmayacak. Kurulacaksa kreş yapılmasına veya hayvan haklarının korunmasına balta vurmuş olacaksınız. Kreşlerin altyapısına başladık. Zaman kaybı lüksümüz yok. Örneğin ulaşım Müdürlüğü değil de Koordinasyon Müdürlüğü olarak değişecek. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nü ayırmak istiyoruz. Çünkü halkla ilişkileri daha profesyonel yapmak istiyoruz. Basındaki arkadaşlarımız üzerine halkla ilişkiler yükü binmiş oluyor.

‘UZLAŞMAK İSTEMİYORSUNUZ’

Hürriyet, “Kreşler hepimizin vaadiydi. Böyle yaparak işlemleri uzatıyorsunuz. Büyükşehir biz sıkıntı çıkarmadık sayın başkana çünkü o onun bileceği iş. Sizinle 5 sene işimiz var. O zaman ben vatandaşa böyle anlatırım, siz de vatandaşa hesap verirsiniz. Her şeyimiz hazırlamışız fonumuzu kurmuşuz bir tek müdürlük kurmak kalmış. İşleri geciktiriyorsunuz. Ben de sizi vatandaşa şikayet ediyorum. Niyet belli, uzlaşmayacağınızı belli oldu. Komisyonda da ya kurulacak ya kurulmayacak. O yüzden burada oylayalım daha iyi. Böyle yaparak beni değil vatandaşı cezalandırıyorsunuz. Bu uzlaşı kültüründen uzak bir kültür. Böyle giderseniz doğru olmayacak” dedi.

‘GECİKTİRİLEN BİR ŞEY YOK’

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, kreş ve veteriner işleri müdürlüğünün kurulmasıyla ilgili “Grup olarak komisyona havale edilmesi konusunda karar aldık. Daha önce getirmeliydiniz. Geciktirilen bir şey yok. Bu ay içinde ikinci meclisi yapalım. Komisyonu kurup hemen karar verelim. İkinci mecliste hemen kararlaştıralım. Grubumuz bununla ilgili detaylı bilgiye sahip olacak. Biz de ya evet diyeceğiz, ya da hayır diyeceğiz” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Devrim Bal ise “AK Parti İzmit İlçe Başkanı Sayın Ali Güney icraat yok diye bize dem vuruyor. İcraat yapmak istiyoruz bizlere engel oluyorlar halka yapılan hizmeti engelliyorsunuz” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİRDE

CHP’li Meclis Üyesi Ünal Özmural ise norm kadrolarla ilgili madde hakkında söz alarak “Büyükşehir meclis toplantıda Sayın Tahir Büyükakın bütün detayları bizimle paylaştı. Bu siyasi karar değil işleyişle ilgili konudur. Organizasyonun daha düzgün yapılması herkes ister Herkesin bir görüşü var. Biz o mecliste evet dedik. En ufak bir sorgulama yapmadık. Dolayısıyla iyi yapılan her şeye büyükşehirde okey diyeceğimizi söyledik. Aynı anlayışı burada da görmek istiyoruz. erilen bu kararın siyasi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ARPACI ‘EVET’ OYU KULLANDI

MHP’li Meclis Üyesi Ayhan Arpacı, kreş ve veteriner işleri müdürlüğü kurulması konusunda AK Parti ve MHP ittifakına karşın evet oyu kullandı. Arpacı bunun siyasi bir tarafa çekilmemesi gerektiğini ifade ederek “Kreşler ve hayvan hakları konusunda bilgi sahibi değilim. Bu benim görüşüm. Ben sadece bu kentte Kocaeli’de çok ciddi hayvan hakları ihlali söz konusu olduğunu düşünüyorum. Benim oyum evet ama müdürlük değişecek gibi siyasi boyutu varsa kesinlikle siyaset yapmam. Hem millete hem kendi partime halkın menfaatine her şeye evet derim” dedi.

‘KREŞLERİ BAŞKA TÜRLÜ KURARIZ’

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise “İçiniz rahat olsun asla siyasi bir konu değil. Kreşler müdürlük altında açılacağı için böyle bir karar aldık. Uzman kadro, okul öncesi öğretmenlerle çalışacağız. Elbette bir müdürlük ve profesyonel destek almak için bunu yapıyoruz. Siyasi bir şey yok hiçbir tarafında” dedi. Oylamaya sunulan kreş kurulması ile ilgili madde sonrası söz alan Hürriyet, Teklifimiz reddedilmiştir, kreşlerimizi başka türlü kurarız” dedi. Akabinde Kreş kurulması, veteriner işleri müdürlüğü kurulması (veteriner istihdamı artırmak, barınak rehabilitasyon merkezlerini artırmak) oy çokluğuyla reddedilirken ulaşım Müdürlüğü isminin koordinasyon Müdürlüğü olarak değiştirilmesi, basın ve halkla ilişkiler müdürlüğünden halkla ilişkiler bölümünün ayrılması maddesi komisyona havale edildi.

ÇİFTÇİ MALALRI KORUMA MECLİSİ KURULACAK

Mecliste ayrıca geçtiğimiz yıl da aktif bir şekilde çalışan bir çiftçi malları koruma meclisi kurulacak. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İzmit Kaymakamlığı ile çalışacak olan icraat işçileri ve çiftçilerinin tarım ilçeye verdikleri evrakları gerektiğinde bu meclise bir meclis kurulması ile ilgili bilgi verildi. Bu meclis, 5 asil 5 yedekten oluşan bir meclis oluşturulacak. Gönderilen evraklar burada görüşülecek. Meclis, tamamen kendi başına çalışacak. Gönüllü bir komisyon, maaş almaz.

‘TUVALETLER TEKRAR İHALE EDİLMEYECEK’

MHP’nin tuvaleti olmayan büyük park ve pazar yerlerine tuvalet yapılarak ücretsiz kullandırılması konusuyla ilgili önergesine cevap veren Hürriyet, İzmitimizin önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Geçtiğimiz dönemlerde peşin 3 yıllık bedeller alınmak kaydıyla tuvaletler ihaleye çıktığı için ücretsiz hale getiremiyoruz. Gölkay’a tuvalet ihtiyacı var oraya yapacağız bir an önce. İhaleler bittiğinde tuvaletler tekrar ihaleye çıkmayacak ve daha da modern hale getirilecek. Diğer bölgelerde de tuvalet ihtiyaçlarını giderilecek” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİRİN İMARI GEREKİYOR’

Eski başkan Nevzat Doğan döneminde 11 köye doğalgaz sözü verilmesi ancak 10 köyün tamamlanması ile ilgili önergesi de gündeme geldi. Önergeyle ilgili konuşan Hürriyet, “Bir köy kalmış, yapmaları lazım. Bu alan büyükşehirin alanına giriyor. Büyükşehrin imar uygulaması yapması gerekiyor, birlikte çözelim. 11 köye doğalgaz göreve geldiğimizden beri sıkıntıya girdik. 10 köyü yapıp Çubuklu Bala Köyü’nü hikmetse durdurmuş İZGAZ. İmar sorunları şu eksiklik falan var dedi. Fen işlerine İZGAZ’ın devam edip etmeyeceği konusunda yazı yazılmasını istedim doğal götürün biz her türlü kolaylığı sağlarız dedik. İZGAZ ise bize hattın türü bölgenin imar durumu incelendiğini imarlı bir yol üzerinden saplanmadığı yolların kırmızı kodlarının tespit edilmediği anlaşılmıştır. Söz konusu hatların kamuya açık imar yoları üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini yazdı” dedi. Komisyona havale edilmeden sorunun çözümüne karar verildi.

‘BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI’

AK Parti İzmit Belediye Meclis Üyesi Engin Uçar, “Çarşı merkezle alakalı bir arpa yol alınmadı. Eski düzen devam ediyor. Bu gün İzmit merkezde ticaret bitme noktasındadır. Vakit İzmit belediye olarak elimizi taşlın altına koyma vaktidir. Panayır yapılan caddelerde seyyar satıcılara izin verilmemesi gerekiyor. Caddelerin ışıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Kızılay iş merkezinin atıl bir görüntüsü var. Esnafın derdi çok bu konuda yardımcı olursanız seviniriz” dedi.

‘BEN SÜREKLİ ÇARŞIDAYIM’

AK Partili Uçar’a cevap veren Hürriyet, “10 yılda yapılamayan şeyleri biz 5 ayda zaten yapamayız. Ben zaten sürekli çarşıdayım. Esnafla beraberim. Alışverişimi esnaftan yaparım. Hemen çıkalım beraber çarşıda dolaşalım. Sorunları yerinde tespit edelim. İlk 4 ayda yaklaşık 96 Milyon bütçe kullanılmış. Geri kalan bütçeyi 8 aya yettirmem lazım. Derneklerle, esnaflarla yarı ayrı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Yer göstermeyle alakalı ortak bir görüş almamız lazım” diye konuştu.

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN PARK YAPILACAK

Fatma Kaplan Hürriyet, engelli çocuklar için sunulan önergeye “Parklarımızın engelli çocuklarımıza daha yararlı kullanılması adına komisyona havale edelim” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Soydabaş ise “Ayrı olmalı bence. Diğer çocuklar hızlı hareket ederken onlar yavaş hareket edecek. Belki de kendini kötü hissedecek” dedi. MHP’li Ayhan Arpacı, Bu uygulama Avrupa’da yapılmaya çalışıldı. Ama başarılı olmadı o yüzden kaldırıldı uygulamadan” dedi. CHP’li Arsa Arısal, Asıl olan bütün kenti engelsiz hale getirmek. Engelli arkı yapıp engellileri başka bir parka koymak kenti ayrıştıracaktır” şeklinde konuştu.

‘ÇÖZÜM YOLU BU DEĞİL’

AK Partili Meclis Üyesi Muharrem Tutuş, belediye çalışan iki işçinin maaşlarının verilmediği yönündeki haberlerle ilgili konuşarak “İki çalışanın maaşlarının yatmadığıyla ilgili gündem kamuoyunu meşgul ediyor. Samimi bir şekilde size söylüyorum. O arkadaşların sorunlarının çözülmesini talep ediyorum. Bu işi çok da sürüncemede bırakmadan çözülsün istiyoruz. Bu konuların çözüm yolu bu değil. Bayram önü bu arkadaşların maaşların yatırılmasını istiyoruz. Derdim bu manada siyaset değil, bu işin çözülmedi ve mağduriyetlerin kaldırılmasıdır” diye konuştu.

‘BİR AYDIR ÇALIŞMIYORLAR’

Hürriyet konuyla alakalı “Burada çalışan memur işçi verilen görevi herkesin yapma gibi bir sorumluluğu var. Geldiğimden beri sürgün gibi işlere girişmedim. Sürmek isteseydim iki değil bir sürü insanı gönderirdim. Bu arkadaşlar ben tanımam etmem. Değişiklik tasarrufu müdürlüğümüz öngörüp temizlik işlerinde bekçilik görevi verildi. Ama bir aydır bu arkadaşlar işe başlamadılar. Eğer gerçekten mağdur etmek istesem iş akitlerini feshederdim. Disiplini topladık” diye konuştu.

‘ÇALIŞMAYANI ÇIKARIRIM’

Sözlerini sürdüren Hürriyet, “Ekmeklerinden olmamaları için işe başlamalarını söyledim. İnatla zabıta elbiselerini giyip bütün gün oturuyorlar. Ben de insanım ama kusura bakmayın iyi niyeti sömürülmesidir bu. İstemsem çıkarırım ona rağmen direniyorum. AK Parti teşkilatlarında olan arkadaşlar hala bu gün müdürlük görevinde devam da edecekler. Basına gidip yalan yalan iftara niteliğinde haber yapıyorlar. İyi niyetimi beni tökezletmeye çalışan partizanlık yapmadığım halde öyleymiş gibi gösteren herkesin işine son vereceğim. Bu konuda hassasiyet rica ediyorum” dedi.

‘PARTİLİLERİNİZİ UYARIN’

Hürriyet son olarak “Biz göreve başladığımızda paydos diyenimi ararsın. İşini yapmayan oturanları mı arardın. Çok zorluk çıkaranlar oldu. Sizden rica ediyorum, partizanlık yapıp benim zor durumda bırakan arkadaşları uyarın. Bunları yapan adama yine de müsamaha gösterdim. Benim partililerim tepki göstermesine rağmen inanın çok müsamaha gösterdim. İşini yapmayanın gözünün yaşına bakmam. Arkadaşlara da kesin talimatımdır, gereği yapılacak” ifadelerini kullandı. Bir sonraki meclis toplantısı 3 Eylül 2019 Salı günü saat 15:00’da yapılacağı duyuruldu

06 Ağu 2019 - 15:21 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.