Zeytinoğlu: İşsizlik sorunu devam ediyor

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı Haziran ayında yüzde 13 idi. Düşüş trendinde olan işsizliğin tekrar yükselmesi, işsizlik sorununun devam ettiğini gösteriyor” dedi

Arif BULUT - Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı, KSO Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda divan başkanlığı görevini KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul üstlenirken, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve oda üyeleri de toplantıda yer aldı. Toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Sözlerime her zaman olduğu gibi, ekonomik değerlendirmelerimle başlamak istiyorum. Ağustos ayında; İhracat 12,5 milyar dolar, ithalat ise 14,9 milyar dolar şeklinde gerçekleşti. Dış ticaret açığı 2,4 milyar dolar olarak belirlendi. İhracatta döviz kurunun destekleyici olmasına rağmen istediğimiz rakamlara çıkamıyoruz. Tabii burada Kurban Bayramının da etkisi oldu” dedi.

OLMASI GEREKENİN ÇOK ALTINDA

Ayrıca dış talepte de daralma var. En büyük pazarımız Avrupa’daki durgunluk ve ticaret savaşları maalesef bizleri de etkiliyor. AB en büyük ticaret partnerimiz. ABD ile ticaretimiz ise olması gerekenin çok çok altında. ABD 2,5 trilyon dolarla dünyanın en çok ithalat yapan ülkesi. Biliyorsunuz geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ülkemize geldi. Ana gündem maddesi ABD ile ticaretimizi 100 milyar dolara çıkartmaktı. Ruhsar Hanım ticaretin fifty-fifty olmasını istediklerini belirtti. ABD’ye 50 milyar dolar ihracat yapmamız durumunda, aylık ihracatımızda ortalama 3,5 milyar dolar artış olacak. Bu da zaten bizim her zaman vurguladığımız aylık 20 milyar dolar seviyelerine ulaşmamız demek.

HIZLI YÜK TRENLERİ ÇÖZÜM OLACAK

İhracatımıza bir engel de AB taşımacılığında ülkemize uygulanan tır kotaları sebep oluyor. Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor. Ancak malların taşınmasında çıkarılan engeller serbest dolaşım ilkesini de ihlal ediyor. AB içinde birinci pazarımız olan Almanya yıllık 170 bin adetlik taşıma kotası veriyor. Almanya’ya gitmek için geçilen transit ülkelerin verdiği geçiş belgeleri bunun çok daha altında. Macaristan yıllık 36 bin, Slovenya yıllık 20 bindir. Bu rakamların en az iki katına çıkması gerekiyor. Tüm yılın kotaları neredeyse ilk 6 ayda tükenince geçişler imkansız hale geliyor. Alternatif rota olarak kullanılan Romanya ve Ukrayna üzerinden Polonya’ya giden rota ise daha uzun ve zahmetli. Hızlı yük trenlerinin çözüm olacağına inanıyoruz.

YÜZDE 14 HEDEFİ

Kota ve diğer kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Diğer taraftan, biliyorsunuz Ticaret Bakanımız “İhracat Ana Planı”nı açıklandı. Biliyorsunuz 2023 yılı ihracat hedefimiz 226,6 milyar dolar olarak belirlenmişti. Plandaki hedeflere bakarsak; 17 hedef ülkenin toplam ithalatındaki yüzde 0,5 olan payımızı yüzde 1’e yükseltmektir. Alternatif pazarlarla ticaret payımızı artırmaya yönelik konulan bu hedefi önemli buluyoruz. 5 sektörde dünya ihracatındaki yüzde 0,76 olan payımızı yüzde 1’e yükseltmektir. İhtisas Serbest Bölgeleri ile yüzde 3,5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatımızı yüzde 5'lere çıkarmak. Böylece, Serbest bölgelerdeki yüzde 9 olan ihracat payı, OECD seviyesi olan yüzde 14’lere çıkarmak hedefleniyor.

DOLAR BUGÜN 5,70 TL OLDU

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre; Ağustos ayında; İhracat 1,76 milyar dolar, ithalat ise 3 milyar dolar. Ocak-Ağustos döneminde İhracat 18,8 milyar dolar. Geçen yılın aynı döneminin yüzde 3,2’nin üzerinde olduğunu görüyoruz. Buradan ihracatçı tüm firmalarımızı kutluyoruz. Reel efektif döviz kuru Ağustos ayında 76,77’ye yükseldi. Bir önceki ayın 1,92 puan üzerindedir. Temmuz ayında 74,85 idi. Endeksin 100 olması durumunda dolar ağustos ayında 4,5514 TL olmalıydı. Ağustos ayında dolar 5,6138 TL idi. Dolar bugün ise 5,70 TL.

REKOR ARTIŞLAR

Enflasyon verilerine baktığımızda Ağustos ayında; TÜFE yüzde 15,01, ÜFE yüzde 13,45’dir. Enflasyonda baz etkisiyle bir gerileme bekliyorduk. Eylül ve Ekim aylarında baz etkisi ile enflasyonda ciddi gerilemeler olabileceğini bekliyoruz. Yıllık ÜFE’de geçen aya göre ciddi gerileme oldu. ÜFE 2016 yılının Aralık ayından bu yana ilk defa TÜFE’nin altında. Döviz kurlarında aşırı bir hareket olmazsa, ÜFE’de daha fazla baz etkisi bekliyoruz. Cari denge Temmuz ayında + 1 milyar 158 milyon dolar. Yıllık cari işlemler hesabı ise + 4 milyar 445 milyon dolardır. Son 15 yılın en yüksek cari fazlasını verdik. Dış ticaret açığındaki gerileme ve turizm gelirlerindeki rekor artışlar sebebiyle fazla verdik. Önümüzdeki aylarda da cari fazla bekliyoruz.

ARTIŞLAR DEVAM EDECEK

Temmuz ayında sanayi üretiminde yıllık bazda daralmanın hız kestiğini görüyoruz. Aylık olarak gerçekleşen yüzde 4.3’lük artış ise bizleri memnun etti. İhracat artışları ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeler, üçüncü çeyrek için toparlanma işareti. Dış siparişlerde artış olursa ve faizlerin indirimiyle iç talepteki canlanma ile üretimdeki artışların devam edeceğini bekliyoruz. Sanayi üretimindeki yıllık gerilemeye rağmen; sermaye malı üretiminde yıllık yüzde 2, aylık yüzde 9.2’lik artış var. Bu bizim gelecekteki yatırımlarımızın işareti olduğundan çok değerli. Talep yetersizliğinden, dayanıklı tüketim malı kaleminde yıllık yüzde 7, aylık yüzde 10.4 gerileme olmuş. Yüksek teknolojili ürünlerdeki hem aylık, hem yıllık yüzde 38 civarındaki artışı olumlu değerlendiriyoruz.

GENÇ NÜFUSTAKİ İŞSİZLİK YÜZDE 24,8

İşsizlik oranı Haziran ayında yüzde 13 idi. Düşüş trendinde olan işsizliğin tekrar yükselmesi, işsizlik sorununun devam ettiğini gösteriyor. Yaz aylarında turizm ve tarım sektöründen kaynaklı istihdam artışının etkisini beklerdik. Ancak Haziran ayındaki ihracat ve ithalatta gerilemenin etkisini gördük ve işsizlik oranımızda bir yükselme oldu. İşsizlikte önümüzdeki aylarda da bu civarda seyrin devam edeceğini bekleyebiliriz. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 24,8’dir.

DENK BÜTÇE

Bütçe dengesi Ağustos ayında + 576,3 milyon TL. Ocak-ağustos döneminde ise bütçe açığı 68,1 milyar TL oldu. Ağustos ayında; bütçe giderleri yüzde 23,2 arttı ve bütçe gelirleri yüzde 34,1 arttı. Bu ayda vergi gelirlerimiz ise sadece yüzde 9,3 arttı. Dolayısıyla bütçe gelirlerindeki artışın kamudan Hazineye kaynak aktarılarak sağlandığını görüyoruz. Vergi gelirleri hariç diğer kalemlerdeki tek seferlik artışların sürekliliğinin olmadığını biliyoruz. Biz her zaman dile getirdiğimiz orta ve uzun vadede denk bütçeyi savunuyoruz.

KOCAELİSPOR’A DESTEK İSTEDİ

Kocaelispor Kulübü’nün yardım talepleriyle ilgili olarak Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yardım kampanyası başlatıldı. Bu kapsamda, T.C. Ziraat Bankası Kocaeli Şubesinde hesap açtırıldı. Hesap ve IBAN numaralarını ekranda görüyorsunuz. Yardımlarımızın Kocaelispor Kulübü'ne çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, söz konusu kampanyaya destek ve katkılarınızı bekliyoruz” dedi.

18 Eyl 2019 - 11:15 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.