Taşdemir: Tarihi dokuya sahip çıkın

CHP KBB Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, önceki “Tarihi dokumuza sahip çıkıyoruz” diyen Kocaeli büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı göreve çağırdı. Taşdemir, “Kandıra Babaköy’de tarihi mezarlar taşocağı tehlikesiyle karşı karşıya. Tahir bey buradaki tarihi dokuya ne zaman sahip çıkacak” dedi

Kocaeli genelinde tarih ve çevre konularında yaşanan sıkıntılara karşı Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bir inceleme komisyonu kurulmasını teklif eden CHP Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Kandıra Babaköy’ü yeniden gündeme getirdi. Kandıra Babaköy’de büyük bir çevre ve tarih kıyımı yapıldığını ifade eden Taşdemir, “Babaköy Kocaeli sınırları içerisinde yer almıyor mu? Babaköy’ün tarihi dokusuna neden sahip çıkılmıyor?” diye sordu.

BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Engin Taşdemir’in açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: “Geçtiğimiz günlerde Kandıra Babaköy’e giderek burada yaşanan doğa ve tarih kıyımına tanık oldum. Bölgede bir taşocağı faaliyete geçirilmiş. Bu ocak sadece Kuzey Marmara Otoyolu için üretim yapıyor. Ocağın bu bölgede kurulma sebebi ulaşım kolaylığı. Yani bu otoyolu inşa eden ve AKP’ye yakın olduğu bilinen müteahhit firmaların kârını yükseltmek için söz konusu bölge seçilmiş durumda. Sadece tarım arazileri değil bölgede yer alan 2 bin yıllık Roma dönemine ait mezarlar ve tarihi eserler de büyük tehdit altında.

GÖZ YUMULUYOR

Babaköy’de tarihi eserlerin bulunduğu bölge SİT alanı ilan edildi. Ancak taşocağı havzası içerisinde kalan daha pek çok tarihi eser olduğu biliniyor. Bu konularla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor. Babaköy’deki taşocağında patlamalar devam ediyor. Taş çıkarmak için tarihimizi yok ediyorlar ve buna göz yumuluyor. Benim Babaköy ziyaretim sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Tarih Koridoru Derneği Nükhet Özcan ve yönetimini makamında ağırladı. Belediye basın yayın birimi bu ziyarette Tahir Büyükakın’ın konuşmalarını yerel basına haberleştirerek servis etti.

SÖZÜNÜN ERİ OLMAYA…

Büyükakın bu ziyarette, ‘Neslimize aktaracağımız her türlü tarihi doku ve bilgiye büyük önem gösteriyoruz. Bizlere emanet edilen geçmişe dair tüm tarihi dokumuza sahip çıkıyoruz’ açıklamasında bulunmuş. Kandıra bu kentin bir ilçesi değil mi? Babaköy Kocaeli sınırları içerisinde yer almıyor mu? Kentin tarihi dokusuna sahip çıkılıyor da Babaköy’deki katliama neden göz yumuluyor? Belediye başkanımız Tahir Büyükakın’ı sözünün eri olmaya ve kentimizin tarihi dokusuna sahip çıkmaya davet ediyorum. Görevinin gerektirdiğini yapsın ve Kandıra Babaköy’de sırf daha fazla para için büyük tehlike ile karşı karşıya kalan Roma dönemi tarihi eserlere sahip çıksın. Biz de kendisini tebrik edip, alkışlayalım.”

18 Eyl 2019 - 11:52 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.