Cinsiyetlere Göre Dil Kullanımı

Bireyler, toplumlarda kendilerini ve cinsiyetçi kimliklerini dilsel verilerle ifade ederler. Bu veriler üzerinde dil çalışmaları, Robin Lakoff ile 1970’li yıllarda başlar. Bu çalışmalarda öncelikle kadınların ve erkeklerin biyolojik davranışları belirlenir

Bu davranış şekillerine göre kadın ve erkeğin konuşma şekillerinin de farklı olduğu görülür ve cinsiyetlerin farklı dil şekilleri kullandığı ortaya çıkar. Kadınların kullanmış olduğu dilde zayıflık olarak tarif edebileceğimiz izlenimler görülür. Buna göre ‘’cinsiyetlerin farklı konuşma şekilleri kullanmaları haksızlıktır’’ denir. Çünkü kadınlar, erkeklerden farklı olarak kendi dil özelliklerini oluşturmuşlardır.

Peki Kadınların Dil Kullanımı Nasıldır?

  • Kadınlar sözcüklerin söyleyiş kuvvetlerini zayıflatarak, kelimelerin gücünü azaltarak telaffuz ederler.
  • Rica cümlelerini daha çok kullanılır (lütfen, pardon vb.).
  • Konuşmalarında belirsizlik ifadeleri vardır (emin değilim, sanırım).
  • Kendilerini onaylatma veya fikir alma amacı ile soru cümlesi kullanımı yaygındır.
  • Cümlelere ilgi çekici başlangıçlar yaparak girerler (ilginç, işte bu!).
  • Derecelendirme zarfları sıklıkla kullanılır (çok, çok çok).
  • Erkeklere göre kelimeleri duygusal yönüyle daha fazla kullanırlar (üzgünüm).

Kadınların kullanmış olduğu dile bakılarak, erkeklerin dilinin daha yalın, net ve direktiflerin direk verildiği söylenebilir. Bu yüzden kadınların direk emir cümlesi kurmayıp rica cümlesi kurması bile onların güce olan erişimini engeller ve toplum içerisinde onların zayıf gösterilmesini sağlar. Kadınlar erkeklerden kibardır, çünkü ‘’kültürel olarak erkeklere göre statüleri ikinci sınıftır’’ denir. Statüleri de böylelikle dillerine yansımış olur.

Bunun yanı sıra kadınlar direk eleştiriden kaçınırlar ve konuşmalarında olumsuz mesaj vermek için alaycılık eğilimi daha fazladır. Aynı zamanda çok iyi ‘’dertleşme konuşmaları’’ yapabilirler. Dünyadaki bütün kadınların ortak etkinliği: sıkıntıları konuşma yoluyla bağ kurmaktır. Bu konuşmalarda sık sık birbirlerine tepki vererek, birbirlerini dinlediklerini ve destek olduklarını ifade ederler. Erkekler ise kadınlar kadar ‘’dinliyorum’’ tepkisi vermezler, katılıyorum/katılmıyorum derler.

Kadın ve erkeğin sevgilerini gösterme yolları da farklıdır: erkekler sevgilerini ya da hakaretlerini alay ve şaka yollu gösterirler. Bu yüzden küçük erkek çocuklarının en sık oynadıkları oyundan birisi: dövüş oyunlarıdır. Erkekler kendilerini eylemlerle daha rahat ifade edebilirler. Küçük kız çocukları ise nadiren eğlence olsun diye kavga ederler ve kesinlikle kelimelerin hassasiyetlerini kullanarak savaşırlar.

Yazar: Öznur Sivri

23 Eki 2019 - 13:55 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.