Lütfü Türkkan aslında ne dedi?

BİR de “sosyal medya okuyuculuğu” gerçeği var. Bu okuyuculukta sadece başlık var. Başlığa bakan, kimin ne dediğine vakıf olduğunu düşünüyor. Ve elb...

BİR de “sosyal medya okuyuculuğu” gerçeği var.

Bu okuyuculukta sadece başlık var.

Başlığa bakan, kimin ne dediğine vakıf olduğunu düşünüyor.

Ve elbette gazeteler “tık” almak için en çok başlık üzerine kafa yoruyor; “Bir başlık atalım ki” diyorlar, “herkesin dikkatini çeksin. O başlığı gören haberi paylaşım yapsın.”

***

Lütfü Türkkan…

İYİ Parti Grup Başkan Vekili…

Bursa’daki konuşmasının ardından atılan başlıklar şu şekilde:

“İYİ Parti’den erken seçim çağrısı…”

“İYİ Parti 5-6 vekil istiyor.”

Peki, Türkkan ne demiş?

“Ülkenin ekonomik durumu ortada. Ancak Sayın Erdoğan 2020 yılında kesin bir tarih vererek ve de parlamenter sisteme dönmek noktasında erken seçim için mutabakat zaptını imzalarsa, bunların yanında 5-6 icracı bakanlık verirse ülkenin yeniden inşası için bizde bir fedakarlık yapabiliriz.”

Peki, bu sözlerden öncesi:

“İYİ Parti 2 yıl önce hangi ilkeler ile kuruldu ise bugünde aynı çizgide. İktidar partisi ile bir ittifaktan bahsediliyor. Bizim ne açık nede kapalı kapılar ardında böyle bir talebimiz, pazarlığımız olmadı. Parlamenter sisteme dönünceye kadar da bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

***

Bakınız Türkkan’ın sözlerinde aslında ne “erken seçim” ne de “bakanlık” talebi var.

O sadece, İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerinden önceki vaadini yineliyor.

O vaat şu:

“Parlamenter sistem.”

***

Peki, parlamenter sistem nasıl hayata geçer?

Bir: Seçim olur ve parlamenter sistemi talep edenler mecliste çoğunlukta olur. Eğer sayıları anayasayı değiştirmeye yetiyorsa, anayasayı değiştirerek parlamenter sistemi getirirler. Yetmiyorsa, referandum şıkkını kullanırlar.

İki: Parlamenter sisteme geçiş için “mutabakat hükümeti” kurulur. Bu hükümet bünyesinde sistemin altyapısı hazırlanır ve anayasa değişikliği yapılır. Daha sonra ise seçim yapılır. Evli evine, köylü köyüne…

***

Peki, Türkkan ne diyor?

Türkkan, ikinci şıkkı söylüyor…

Yani, mutabakatla parlamenter sistemin inşası ve sonra seçim…

Ve bu inşa, İYİ Parti ve parlamenter sistemi destekleyen partilerin “sistemin içine girmesi” ile gerçekleşir.

Bunun yolu da, bakanlıktır.

***

Şimdi buradan “erken seçim” başlığını çıkarmak, şimdi buradan “bakanlık istiyorlar” talebini çıkarmak, politikayı bilmemektir.

Ve politikayı bilmeyenler, İYİ Parti’de de var.

Onların içinde de Türkkan’ın bu sözlerinden yola çıkıp, “AK Parti’yle ittifak yapmayacağız” karşılığını verenler var.

Yahu, bunu anladıysan evinde çay içip dizi izle…

***

Bakınız iki hafta önce Türkkan, Çağlar Cilara’nın programında, Türkiye’nin hızla parlamenter sisteme geçmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuda işbirliği yaparız. AK Parti gelecek, diyecek ki: ‘Biz beraber Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni terk ediyoruz, parlamenter sisteme geçiyoruz. Oturup hep beraber bunu organize edelim.’ Buna direnen Türkiye’ye kötülük yapar.”

Cilara sordu:

“İttifak yapar mısınız?”

Türkkan’ın yanıtı:

“Türkiye’yi parlamenter sisteme götürecek her türlü işbirliğinde oluruz.”

Diyeceğim, Türkkan zaten aylardır aynı şeyi söylüyordu:

“Parlamenter sistem işbirliği…”

***

Şimdi bu yazıyı bir adım öteye taşıyacağım.

Türkkan, AK Parti ile parlamenter sistem işbirliği yapabileceklerini ifade ederken, Genel Başkan Meral Akşener’in düşüncesi ne?

Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi’nin yazısının bir bölümünü aktarıyorum:

“Meral Akşener, AK Parti’nin parlamenter sisteme dönmek üzere bir Anayasa değişikliği gündeme getirmesi durumunda destekleyeceklerini açıkladı. Ama benim konuştuklarım onun bir adım ötesiydi. Aktarıyorum:

‘Erdoğan erken seçime gitmemek ve 2023’e kadar ülkeyi yönetmek için yeni bir hükümet yapısı oluşturur, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’den bakanlar atarsa içinde yer alabiliriz.”

***

Sonuç olarak;

Lütfü Türkkan…

Bir: İYİ Parti’nin seçim programı dahilinde bir parlamenter sistem çıkışı yaptı.

İki: Türkkan, bu düşüncesini daha önce de dillendirmişti.

Üç: Dahası, Akşener bir buçuk ay önce Türkkan’ınkine benzer açıklamalar yapmıştı.

21 Kas 2019 - 16:47 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.