Mimarlar genel kurula ilgi göstermedi

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Mevcut Başkanı Füsun Yılmaz Deniz’in tek aday olarak gireceği seçimde 7 asil, 7 yedek yönetim kurulu üyesi, 19 üst kurul delegesi seçilecek. İlk günkü genel kurula mimarların ilgi göstermemesi ise dikkatlerden kaçmadı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nin 10’uncu Olağan Genel Kurulu TMMOB Mimarlar Odası Tarihi Taş Bina’da gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Mevcut Başkanı Füsun Yılmaz Deniz’in tek aday olarak gireceği seçimde 7 asil, 7 yedek yönetim kurulu üyesi, 19 üst kurul delegesi seçilecek. Bin 250 üyesi bulunan oda seçimi yine TMMOB Mimarlar Odası Tarihi Taş Bina’da saat 9.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Genel kurulun ilk gününde divan seçimi, konuk konuşmacıların dinlenmesi, çalışma raporlarının incelenmesi, mali raporun okunarak görüşülmesi, yeni dönem çalışmaları için ilkelerin saptanması konuları görüşüldü.

KONGRE PAZAR GÜNÜ

10’uncu Olağan Genel Kurul’da Divan Başkanlığı’na Mehmet Beşbıçak seçilirken katip üyeliklerini ise Mustafa Yımaz ve Ezgi Özbek yaptı. Genel Kurula İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Solakoğlu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu(İKK) Sekreteri ve Makina Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekci, Mimarlar Odası Genel Merkez Gözlemcisi Nizamettin Kaya, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, CHP eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, TMMOB’a bağlı oda başkanları ve oda üyeleri katılım sağladı. 10’uncu Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiren odada seçimli kongre ise Pazar günü gerçekleştirilecek.

ÜYELERİN DESTEĞİ ESASTIR

Genel kurulda konuşan Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Füsun Yılmaz Deniz, “65’inci yılını geride bıraktığımız Mimarlar Odası, kuruluşundan bugüne, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarının, imar ve kent problemlerinin takipçisi olmuş, kamu ve meslek yararını gözeterek gerektiğinde müdahalelerde bulunmuştur. Son zamanlarda maddi ve manevi desteği azalan meslek örgütümüz, zor zamanlar yaşamaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere odamız, dayanışma ve birlikteliği sağlayarak üye aidiyeti temelinde yükselmelidir ve bu hususta bizlerin, yani üyelerin desteği esastır” diye konuştu.

EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Deniz sözlerinin devamında, “Bizler, 9’uncu dönem yönetim kurulu olarak, 2018 yılında aldığımız bu sorumluluğu, omuzlarımızda taşıyarak 2 senelik görev süremizi tamamladık. Dönemin başında ortaya koyduğumuz hedeflerin büyük bir kısmını, ülke ve sektör olarak yaşadığımız beklenmedik olaylara rağmen başarmış olmaktan dolayı gururluyuz. Bu süre zarfında, meslek örgütümüz ile kamu kurumları arasındaki iletişimi güçlendirmek ve odadan uzaklaşmış meslektaşlarımız ve yeni mezun üyelerimizle, yeni bir ilişki ağı kurmak için sarf ettiğimiz çabaya üyelerimizin verdiği destekten dolayı müteşekkiriz. Mimarlar Odası, Kocaeli'de, üye sorununu anlayan ve bu sorunlara çözüm üretme arayışında olan, kent yöneticileri ile diyalogları azami düzeyde olan bir meslek örgütü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

SAHTE İMZAYLA YAPI RUHSATLARI TESPİTİ

Deniz konuşmasını, “9’uncu dönem içinde mesleğimizi etkileyen önemli gelişmeleri arka arkaya yaşadık. 2018 yılının Nisan ayında adına İmar Barışı denilen ancak bütün imar usulsüzlüklerini yasal hale getiren, mimara, mühendise, akla ve fenne sırt dönmeyi teşvik eden bir düzenleme yapıldı. Depremin 20. yılını geride bırakırken, mimarlık ve mühendislik bilimlerinden yoksun kaçak yapıların sorumluluğu kullanıcısına bırakılarak kentlerimiz kaderine terk edildi. Bu konuda pek çok kez basın açıklamaları, toplantılar yaparak halkı bilinçlendirmek üzere çalışmalar yaptık. Yine 2018 yılının Mayıs ayında Yapı Ruhsatlarından proje müelliflerine ait imzalar yayımlanan bir tebliğ ile kaldırıldı ve ruhsatlar proje müellifinin bilgisi olmadan düzenlenebilir hale geldi. Bu tebliğ sonrasında alınan yapı ruhsatları şubemiz tarafından kontrol edildiğinde birden fazla ilçemizde proje müellifi mimarın bilgisi dahi olmadan, sahte imza yoluyla yapı ruhsatları düzenlendiğini tespit ettik” şeklinde sürdürdü.

BÜRO TESCİL BELGESİNİN ÖNEMİ

Sözlerini sürdüren Deniz, “Uygulamaya geçen bu düzenlemenin, müelliflik haklarına darbe vurduğu, proje müellifinin kontrolü dışında tasarım ve projelendirme süreçlerinin yaşanmasını mümkün hale getirdiği, sahteciliğin önünü açtığı su götürmez bir gerçekti. Bu gerçek, bizlere çalışmayan kontrol mekanizmasını aktif hale getirme zorunluluğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu minvalde haksız rekabetin önlenmesi ve meslek dışındaki insanların mimari proje üretim sürecine dahil olmaması adına, Kocaeli ili sınırlarında bulunan tüm belediyeler, tapu müdürlükleri ve imar müdürlükleri ile sayısıız görüşme yaparak büro tescil belgesinin önemini ve yasal zorunluluk olduğunu hatırlattık” ifadelerini kullandı.

İŞSİZ MİMARLAR GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Deniz açıklamasının devamında, “Mesleğimizin uygulamasında karşılaştığımız sorunlar her geçen gün artmaktadır. Yanı sıra mesleki anlamda maddi manevi kazanımlarımız her geçen gün azalmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır süregelen derin ekonomik kriz ve inşaat sektöründeki darboğaz neticesinde, işsiz mimar sayısı günden güne artmakta ve proje ofisleri maliyetlerini karşılayamadığı için kapanmak zorunda kalmaktadır. Yaşadığımız zor zamanlar, bizlere mesleki dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaktadır” diye konuştu.

MESLEK İÇİ GELİŞİME KATKI

“İşsiz mimarlarımız asgari ücretin altında çalışmaya zorlanırken, çalışan mimarların sigortalarının dahi yapılmadığı bir ortamla karşı karşıyayız” diyen Deniz, “Bu ortamda mesleki eğitimin sürdürülebilir olmasını sağlamaya önem gösterdik. İşsiz mimarların SGK kaydı kontrol edilerek oda aidatlarında muafiyet kazanmaları için önergemizi genel merkeze sunmak üzere çalışmalarımızın sürdüğünü söylemek işyerim. Yine işsiz mimar meslektaşlarımız için ücretsiz eğitimler düzenleyerek meslek içi gelişimlerine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

BİLDİRİ KİTAPÇIĞI ULAŞTIRILACAK

Deniz sözlerinin sonunda, “2 yıllık dönem içinde sayısız toplantı, konferans, sunum ve seminer ile hem meslek adına hem de kent adına katkılar sunmaya çalıştık. Kent adına yapılan çalışmaların en önemlilerinden biri 8 yıl sonra üçüncüsü gerçekleştirilen "Kocaeli Kocaeli Kadar mı” temasıyla yola çıkan Kocaeli Kent Sempozyumu olmuştur. Öncelikle bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde önemli bir görev alarak, sekretaryasını üstelenen ve gece gündüz çalışarak tüm emeğini bizden esirgemeyen 2’nci ve 3’üncü dönem şube başkanımız Nilgün Özcan'a teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Kocaeli Kent Sempozyumu'nun bildiri kitapçığı basılarak en yakın zamanda sizlere ulaştırılacaktır” dedi.

TÜM MESLEK GRUPLARINDA VAR

Ardından konuşan KSMMMO Kocaeli Şubesi Başkanı Mustafa Taşpınar, “2020 bir dönüşüm yılı oldu. Biz de bu yıl meslektaşlarımızın eğitimine büyük önem verildi. Ancak eğitilmesi gereken yalnızca muhasebeciler ya da mimarlar değildir. Bu konuda esnafların da eğitilmesi gerekiyor. Örneğin bizde E-arşiv faturalarının kesilmesi konusunda tepkiler alıyoruz. Bu faturaların ticarethanelerde kesilmesi gerekiyor. Bizler serbest meslek erbabıyız. Artık kağıt ortamında fatura kesilmeyecek. Sayın başkan sorunlarına değindi. Bu sorunlar tüm meslek gruplarında var. Son 10 yılda o kadar çok üniversite açıldı ki, sadece üniversite açılsın diye açılıyor. Nitelik ortadan kalkıyor. Bunun sonucunda işsizlik ve kendi alanında çalışamayan insanlar çoğalıyor” dedi.

HALKIN SORUNLARINA DEĞEN

Ardından konuşan TMMOB İKK Sekreteri ve Makina Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekci, “Genel kurulunuzun meslektaş ve üyelerine, kente ve ülkemize, kamucu ve toplumcu bir bakış açısını sürdürdüğü bir dönem olarak verimli geçmesini diliyorum. Ülkemizin oluşumunda ve cumhuriyetin temel taşlarının oluşumunda emeği olan bir meslek grubunun kürsüsünde konuşmaktan gurur duyuyorum. Bugün 580 bin TMMOB üyemiz bulunuyor: Dolayısıyla çatı örgütümüz olan TMMOB halkın sorunlarına değen bir örgüt olarak faaliyet yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖNCE DAYANIŞMA RUHU

“Temel soruna değinmek gerekiyor çünkü tek başına hiçbir meslek grubu kendi sorunlarını çözemez” diyen Kürekci, “Dolayısıyla biz burada öncelikle dayanışma ruhunu örmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki temel sorun üretimsizlik olarak görülüyor. Tüm alanlarda üretimsizlik söz konusudur. Ülkemizdeki üretimsizliğin teşvik edilmesini görmezden gelirsek kendi sorunlarımızı da çözemeyiz. Bizim mücadelemiz dayanışmayla büyüyecek, kazanımlarımız dayanışmayla büyüyecek diyor ve genel kurulunuzun verimli geçmesini diliyorum” açıklamasında bulundu.

YAPTIRIM GÜCÜMÜZ ARTAR

Ardından konuşan Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Sema Kopal, “Füsun başkanın dediği gibi mesleklerimize ve odalarımıza saldırıların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Gıda mühendisleri odası olarak bu sorunları bizde yaşıyoruz. Gıda konusunda ciddi bir kronikleşmiş sorunlar var. Kamuoyunda bu konuda çok farklı bilgiler var. Yorumlar yapılıyor. Özelikle son yıllarda gıda enflasyonunun çok fazla artmış olması gıdalarda taklit oranını da arttırdı. Ne yazık ki halkımız daha ucuz olan taklit gıdalara yönelmiş bulunuyor. Bunları anlatıyorum çünkü bizim sorunlarımızın çözümü bir arada durduğumuz sürece çözülecek ve o kadar yaptırım gücümüz güçlenecektir” dedi.

KENT ESTETİĞİ KONUSUNDA YARDIM

Kopal’ın ardından konuşan İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Solakoğlu, “Genel kurulunuzun hayırlar getirmesini diliyorum. Biz İzmit Belediyesi olarak hizmetler yapılırken tüm odalarla ortak hareket edilmesi gerektiğini biliyoruz. Özellikle Mimarlar Odası’nın kent estetiği konusunda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Fethiye Caddesi konusunda bir planlamamız var ve bir proje yarışmamız bulunuyor. Bu konuda sizin de üyelerinize bu konuda bilgilendirme yaparak, destek olmanızı bekliyoruz. Tekrar genel kurulunuzun İzmit’imize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

MİMARLARIN İLGİZLİĞİ ÜZÜCÜ

Solakoğlu’nun ardından konuşan CHP eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, “Oda başkanlarımızın ve odalarımızın problemleri hep aynı. Daha önce parlamentoda görev yaptığım için bu sorunları biliyorum. Kürsüden baktığımızda bu kadar problem olmasına rağmen mimar arkadaşlarımızın genel kurula ilgi duymamasından kişisel olarak üzüntümü dile getirmek istiyorum. Bu bir dayanışmayla olur. Son dönemlerde şuan iktidarda olan arkadaşlarımızın sadece Mimarlar Odası değil, tüm sivil toplum kurumlarının haklarını yavaş yavaş ortadan kaldırdığını görüyoruz. Hangi odadan olursa olsun hep birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Yoksa sadece oda başkanları ve bir avuç insanın mücadelesiyle haklarımızı koruyamayız. Birbirimize sahip çıkarak halkımızla bütünleşerek mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor” sözlerini kullandı.

FÜSUN YILMAZ DENİZ’İN YÖNETİMİ

Füsun Yılmaz Deniz, Alper Dülger, Oya Kaya, Bora Altınışık, Vildan Ceco, Fatih Keskin.

YEDEK YÖNETİM KURULU

Gülşah Toprak Poyraz, Neslihan Karabulut, Özge Ulusoy Ulugün, Rojbin Salhan Fidan, Ahmet Toprak, Mehmet Faruk Malçok, Ömer Balta.

18 Oca 2020 - 15:36 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.