Yıldız: Çok aday olması beni mutlu eder

İYİ Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız, delegeleri çarşaf listeyle belirleyen tek parti olduklarını ifade ederken, “Biz demokrasi iddiasıyla yola çıktık ve demokrasiyi eksiksiz uyguluyoruz” dedi. Yıldız, hem ilde hem de ilçelerde seçimlerin çok adaylı geçebileceğini kaydederek, “Bundan mutlu olurum” dedi

Mevlüt SOYSAL - ÇARŞAF liste, Türk siyasetinin unuttuğu bir seçim sistemi. Bu sistemde delege olmak isteyenler isimlerini yazdırıyor ve üyelerden en çok oyu alanlar delege seçiliyor.

İYİ Parti, bu modelle delegelerini seçerken, önümüzdeki aydan itibaren de kongrelere giderek başkanları belirleyecek.

İYİ Parti’de her ilçede birden fazla aday çıkabilir.

Bu konuyu konuştuğumuz İl Başkanı Şanbaz Yıldız, çok adaydan memnun olacağını ifade ederek, “Bu durum, partimizin büyüdüğü ve iktidarı hedeflediği gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

Yıldız, il başkan adaylığı için henüz yola çıkmadığını belirtirken, Genel Başkan Meral Akşener ve siyaset yaptığı arkadaşlarıyla yapacağı görüşmeler sonrasında kararını vereceğini kaydetti.

Yıldız, Ankara’ya göre Kocaeli’nin en başarılı iller arasında olduğunu da ifade etti.

İYİ Parti nasıl bir kongre süreci geçiriyor?

Parti kurulalı 2 yıl 4 ay oldu. Partimiz, liderimizin demokratik bir kongre süreci talep edip bunun gerçekleşememesi üzerine kuruldu. Halkın da büyük isteği doğrultusunda yola çıktık. Bizim için bu süreç de demokrasiden asla taviz vermeden sürüyor. Bunun en önemli örneği delege seçimlerimiz. Ben 40 yıllık siyasi hayatımda hiçbir partide görmediğim demokrasiyi İYİ Parti’de gördüm. Delege seçimi bir şölene dönüştü; çünkü delegeler çarşaf listeyle seçiliyor. İsteyen ismi yazdırıyor ve üyelerimiz istediğini seçiyor. Bu hiçbir partide yok. Türk demokrasisine çok büyük bir örneğiz. Bunu sözde değil, özde uyguluyoruz. Üyelerimiz de çok bilinçli. Sanki 100 yıllık bir parti gibi, süreci çok kurumsal götürüyoruz.

Bazı eleştiriler geldi. Örneğin listeleri göremediğini ifade edenler oldu.

Anayasamızda kişinin hak ve hürriyetlerini koruma kanunu var. Bizler buna uymak zorundayız. İnsanların bilgisini başkalarına vermenin karşılığı hapistir. Liste zaten askıda. Burada amaç nedir? Ben il başkan adayıyım, listeyi alayım. Orada insanların kimlik numaraları var, adresleri var. Bunu bu şekilde alamazsınız. Bu konuda yanlış bir bilgilendirme var. Bu yanlış bilgilendirmeyi çıkaran da 5-10 kişi.

Partide bir muhalefet hareketi var. Talepleri neler?

Buna ben saygıyla bakarım. Akıllı, partiyi yıpratmadan muhalefet etmek herkesin hakkı. Bunlar da bizi kamçılar. Eksiklerimizi görür ve tamamlarız. Fakat yeter ki parti içinde yapılsın. Eğer sosyal medyada yapılırsa, bu partiye zarar vermek olur. Bunu yaptıklarını kesinlikle ifade etmiyorum. Sadece, muhalefet etmenin yerinin de parti içi olduğunu söylüyorum.

İYİ Parti’ye MHP’den gelenler partideki tek sesli yapıdan rahatsız oldukları için parti değiştirdi. Dolayısıyla her yerde konuşmak, fikirlerini sunmak istiyorlar. Bu yapıyı yönetmek nasıl?

İYİ Parti’nin üstün bir özelliği var: Türk siyasetinde var olmuş her partiden insanımız var. Bunların ortak özelliği, vatansever ve Atatürkçü olmaları. İYİ Parti’nin misyonu bu. Atatürkçü ve vatansever olursun, merkez sağa yakın olursun. Atatürkçü ve vatansever olursun, sosyal demokrat olursun. Biz ayrım yapamayız. Şunu da ifade etmek istiyorum: Biz eski MHP’li değil, İYİ Partiliyiz. Başka bir partinin ismini kullanmak hem bizim kurumsal duruşumuza zarar verir hem de diğer partiye saygısızlık olur.

Ama MHP’den gelenler zorluk yaşadı, bedel ödedi, dostlarıyla bozuştu. Bir farkları yok mu?

Bütün siyasi partilerden gelenlerin ortak özelliklerinin ne olduğunu ifade ettim. Ben siyasi parti ismi kullanmak istemiyorum. Burada eski şucu eski bucu yok. Burada İYİ Parti var. Hiçbir üyenin de diğerine üstünlüğü yok. Bedel ödeyenler karşılık bekleyerek bedel ödemedi. Biz milletin bedel ödememesi için bu yapıyı kurduk. Kendi ödediğimiz bedelin karşılığını beklersek, demek ki bu işe bireysel bakıyoruz demektir. Bu yapı kuruldu ve büyümek zorunda. Dün kimin nerede olduğu konuşulmayacak. Biz iktidar alternatifiyiz ve iktidar olacağız. Bize her kesimden insanı partimize bekliyoruz. Eğer birilerini önde tutarsak partiyi dar bir kalıba sokmuş oluruz. Ülkeyi yönetmeye talip bir parti bedel ödemiş ödememiş tartışması yapmaz. Biz yeni bir sayfa açtık.

Bir buçuk yıllık il başkanlığı süreciniz var. Neyi eksik yaptınız, neyi çok iyi yaptınız?

Ben atandıktan hemen sonra önümüze bir yerel seçim geldi. Bu seçimde de bir ittifak söz konusu oldu. Biz teşkilatlanmamızı tam yapamadan seçim sürecine girdik. İttifak ortağımız da 100 yıllık bir CHP idi. CHP, tabanının çok üst düzey bir aidiyet duygusunun oluştuğu bir parti. Oyları da bizim iki mislimiz. Bu sebepler önceliğin ittifak ve başarı değil, CHP’nin oyu olduğunu yansıtan kitleler de vardı. Bundan dolayı zorluk yaşadık. Fakat yapabileceğimizin en iyisini yaptık. 4 ilçede ve Büyükşehir’de kendi adayımızla çıktık. İstediğimiz neticeyi alamadık. Körfez ve Kandıra’da çok iddialı bir sonuç aldık ama kazanamadık. Eksiğim Körfez ve Kandıra’dan birini alamamak… Bunu bahane aramadan eksiklik olarak görürüm. 23 meclis üyemiz oluştu. İzmit’te ittifaka belediye kazandırdık. Bunu da başarı olarak görüyorum. Teşkilat kısmına bakarsak, kurumsal, üyeleriyle iç içe, güçlü bir İYİ Parti’nin oluştuğunu, bunun Ankara’dan da görüldüğünü biliyorum. Bunu da başarı olarak görüyorum.

Millet İttifakı seçime dönüktü; şu an ittifak devam ediyor mu? CHP ile İYİ Parti arasındaki ilişki bugün nedir?

Şu an bir ittifak yok. CHP ve İYİ Parti ayrı siyasi partiler. Hitap ettiğimiz kesimler farklı. Fakat ortak kaygılarımız var. Ülkenin iyi yönetilmediği düşüncesindeyiz. Ülkenin demokratik standartlardan uzaklaştığını düşünüyoruz. Bu yönde elbette ki ortaklığımız var. Ama iktidar iddiasında, CHP bizim rakibimiz. Çünkü İYİ Parti’nin ülkenin geleceği olduğunu düşünüyoruz. İYİ Parti’nin tek alternatif olduğuna inanıyoruz. AK Parti’nin de CHP’nin de hitap ettiği kitle belli. İYİ Parti’nin ise potansiyel oyu çok büyük. Türkiye’nin yüzde 80’inden fazlasına hitap ediyoruz. O yüzden biz kabul görüyoruz. Tüm siyasi partilerin ikinci partisiyiz. Ve 2 yılda yüzde 10’a yakın kemikleşmiş oyun olması da çok önemli bir iş.

İlçelerde süreç nasıl işliyor. Çok aday olacak mı?

Bizim kendi içimizde demokrasiyi işletmek zorundayız. Parti içinde bu kadar isteğin olması beni memnun ediyor. Bu, partimizin yakaladığı ivmeyi gösteriyor. Adaylık düşünen isimler bana gelip fikrimi soruyorlar. Ben de en doğal hakkınız diyorum. İlçelerin ardından da şölen havasında bir il kongresi yapacağız. En az 2-3 aday çıkacaktır. Bu da beni mutlu edecek. Büyüyen partide talebin olması çok doğal bir durum. Delege seçimlerindeki şeffaflık kongrelerde de olacak.

İl kongresi ne zaman olacak?

11 Şubat’tan sonra ilçe kongreleri süreci başlayacak. Bir ayda biterse, nisan ayında il kongresini yapacağız.

Hangi salonda olacak?

Kongre Merkezi’ni Büyükşehir’den talep edeceğiz.

Aday olacak mısınız?

Ben siyaseti bu saatten sonra Meral Akşener’in çizdiği çerçeve dahilinde sürdüreceğim. İnandığım, güvendiğim bir genel başkanım var. Genel başkanım ve arkadaşlarımla istişare yapmadan adayım demeyeceğim. Genel başkanımla haftada ya da 15 günde bir uzun uzun görüşürüm. Sürekli memnuniyetini sorarım. Her ay genel merkeze en iyi 10 ilden rapor gider. Kocaeli ilk 3’ün içindedir. Partinin bir arşivi oluşuyor. Biz bunda da ilk 3’te hep varız. Genel başkanım ne söylerse, neyi emrederse o şekilde hareket ederim. Tabii ki buradaki arkadaşlarımın da fikirleri önemli.

Her dakika iktidara

küfür edemem

Şanbaz Yıldız iktidarı eleştirmiyor, diyenler var.

Benim basın toplantılarına anlattıklarım kimi eleştirmek? Ben her dakika çıkıp iktidara küfür edemem. Bu zaten benim tarzım değil. Burada hiçbir zaman sözümü sakınmıyorum. Açıklamalarım ortadadır. 31 Mart’ta Türkiye’de uzlaşı kazanmıştır. Biz de uzlaşı dilini ortaka koyacağız.

Kandıra’da eylem yapanlara “AK Partiden istifa etsinler” dediniz. Eleştirenler oldu.

Olabilir. Fakat orada AK Partili muhtarlar var. Parti üyeleri. Biz oraya çok geniş katılım sağladık. Eğer onlar bu işin AK Parti tarafından kasıtlı yapıldığını düşünüyorlarsa gerekeni yapacaklar. Ne şiş yansın ne kebap olmaz.

Kongreler sonrası nasıl bir İYİ Parti olacak.

İYİ Parti, felsefesi insan olan bu duruşuyla, olası ilk seçimde ülkeyi yönetecektir. Biz bu hedefle çalışacağız. Kongreler sonrası İYİ Parti tam kurumsallaşmış, partileşme sürecini tamamlamış, ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durabilen bir yapıya kavuşacak. Ondan sonra da eforunu iktidar mücadelesinde verecek. Bizler atamalarla bu süreci geçirdik. Seçilmiş yönetimler en az 2 yıl o görevde kalacak, daha güçlü olacak ve İYİ Parti iktidar olacak.

Türkkan çok özverili

Lütfü Türkkan yerelde siyaset yapan bir isim değil. O grup başkan vekili… İYİ Parti’de en önemli birkaç kişiden biri… Ankara’da çok vakit geçirmesi onun için bir zorunluluk. Bu önemli görevinin ardından Kocaeli ile diyalogları nasıl?

Lütfü Bey çok çalışkan ve gerçekten özverili bir siyasetçi. Diyaloglarımız çok iyi. Görevi ve sorumluluğu çok ağır olmasına rağmen kentiyle diyalogu en güçlü olan milletvekillerinden biri. Devamlı irtibat halindeyiz. Mecliste sarf ettiği enerjiyi inanın Kocaeli’de de, teşkilatlarda da sarf ediyor, vakit ayırıyor. Kendisinin de bizlerden memnun olduğunu çok iyi biliyorum. Çünkü bizim işimiz farklı onun işi farklı. Biz işimizi yapamazsak üst merciler gerekeni yapar. Lütfü Bey de eksik bir şey olduğu zaman bizi uyarır. Biz de dikkate alıp en iyisini yapmaya çalışırız.

23 Oca 2020 - 17:14 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.