Mevlüt Soysal'ın yazısı

KÜÇÜKTÜM! Lunaparktaki çarpışan otomobili kullanırken birine çarptım. Pat! Ensemde bir şaplak… Çarptığım kadın sinirli bir şekilde saydırıyor bana… S...

KÜÇÜKTÜM! Lunaparktaki çarpışan otomobili kullanırken birine çarptım. Pat! Ensemde bir şaplak… Çarptığım kadın sinirli bir şekilde saydırıyor bana…

Sanırım ben, çarpışan arabada birine çarptığı için tokat yiyen tek kişiyim…

Yine küçüktüm! Yolda yürürken elim bir kadının elindeki demirlere çarptı. O demirlerin uçları sivriydi ve o an onların şiş kebap yapmak için kullanılan şişlerden olduğunu fark etmemiştim. Evde saydım; tam yedi tane şişin ucu elimin üzerine girmiş. Neyse ki fazla ilerlememişler. Sadece kan akıyor.

Evet, yine küçüktüm. Bir festivalde güm diye bir ses… Başımda ağrı… Herkes kaçışıyor. Bağırıp çağıranlar var… Evet, havai fişeğin bir parçası şakaklarımla alnımın birleştiği yere gelmiş… Yolda fark ettim; tişörtüm de paramparça olmuş.

Alnımda hala iz var.

Bu hikayeleri anlattığımda insanlar hep güler;

Fakat trajiktir bunlar…

***

Bu üç anımın ilk ikisini unutun;

Fakat üçüncüsü aklınızda kalsın…

Çünkü ilk ikisinde sorun insanda ve herkesin başına gelebilir.

Fakat üçüncüsünde sorun yalnızca insanda değil…

***

Bu yılın başından bir haber:

“Hollanda Göz Hastalıkları Birliği NOG tarafından yapılan açıklama ile yılbaşı gecesinin acı bilançosu açıklandı. Bu yılbaşında sadece gözünden yaralananların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında arttığı belirtildi. Ülke genelinde yılbaşı gecesi hava fişek patlaması sonucu gözünden yaralanan 168 kişinin tedavi amacıyla hastanelere başvurduğu ve bunlardan 13’ünün kalıcı olarak gözlerini kaybettikleri, yan kör oldukları açıklandı. 92 milyon avro harcanan hava fişeklerin atılması sonucu, her sene yüzlerce kişi yaralanıyor. Artık giderek yasaklanmasını isteyenlerin sayısı artıyor.”

***

Şans o ki, 5 – 6 santimetre sayesinde gözümde kalıcı bir hasar kalmamış?

Peki, sonrası?

Garantisi var mı?

Benim…

Bizim…

Hepimizin…

Şunu ifade etmeliyim ki;

Havai fişek, tehlikeli bir kutlama aracıdır.

***

Atlamamamız gereken bir konu da elbette ki kuşlar…

Havai fişekler, olan kuşların yaşama alanına etki ediyor. Gösteri esnasında havada olmayan kuşların bile havai fişeklerin etkisiyle yaralanmaları veya ölmeleri mümkün… Ölüm sebepleri yalnızca ses de olabiliyor.

“Havai fişekler şehirlerdeki kuş çeşitliliği için önemli bir tehdit olarak algılanabilir” diyen bilim insanları var…

Dahası, havai fişek demek kimyasal gaz demek…

Tüm doğa tahrip oluyor.

Yani;

Havai fişek tüm canlılar için tehdit…

***

Diyeceğim şu ki:

Havai fişekli kutlamalar yasaklanmalıdır.

Bir an önce…

11 Tem 2020 - 19:32 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.