Yeni sistem, yeni dönem

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni hükümet sisteminin merakla beklenen ilk kabinesini geçen hafta açıkladı. Beklenen isimlerin yanında sürprizlerin de bulunduğu bir listeyle karşılaştık.

Yeni kabinede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir yardımcısı bulunurken, 16 icracı bakanlık yer alıyor. Cumhurbaşkanı ihtiyaç duyarsa ileride Bakan sayısını artırabilir, bu konuda inisiyatif tamamen kendisinde.

Ama mevcut kabinenin yıldızları liyakat esas alındığında başına geldikleri bakanlıklara bağlı sektörlerde kendini kabul ettirmiş Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy olarak gösteriliyor. Üç isim de çok önemli bakanlıklarda. Özellikle sağlık ve eğitimde yeni bir dönemin başlayacağı yönünde büyük bir beklenti var.

Tabi ki bizim için önemli olan, AK Parti kurulduğu günden bu yana her kabineye mutlaka bir ismin alındığı Kocaeli’nin yeni dönemde neden es geçildiğiydi?

Bu durumu son genel seçim sonuçlarına bağlayanlar oldu. AK Parti’nin 10 puanlık oy kaybına karşılık Erdoğan’ın Kocaeli teşkilatlarını cezalandırdığı ileri sürüldü. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a faturanın kesildiği iddia edildi. Ben, Bakan’sız kalmamızın seçim sonuçlarına bağlı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Kabinede Bakan sayısının azalması ve özellikle yeni Bakan’lardan sadece 4’ünün Meclis’ten geldiği düşünülürse, bu sonucu normal bile karşılayabiliriz.

AK Parti’de kimler liste dışı kalmadı ki?Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Recep Akdağ, Fatma Betül Sayan Kaya, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Julide Sarıeroğlu, Mehmet Özhaseki, Nihat Zeybekci, Ahmet Eşref Fakıbaba, Bülent Tüfenkçi, Lütfi Elvan, Numan Kurtulmuş, İsmet Yılmaz, Nurettin Canikli... Hepsine seçim sonuçlarından dolayı fatura kesildi diyebilir miyiz?

Belki de bu isimler içinde kabine dışı kalması en normal olanı Fikri Işık’tı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde ısrarla üstünde durarak yeni kabinenin siyasetten uzak olacağını belirtiyordu. Öyle de yaptı. Siyaset demek, teşkilatla iç içe olmak demek.

Teşkilatla çok yakın bağı olan, teşkilat çalışmalarına en az ülke meseleleri kadar önem veren, seçim bölgesinden hiçbir zaman kopmayan Işık’ın Erdoğan’ın yeni hükümet modeline uymayacağı bu açıdan apaçık ortadaydı. Ama bu onu önemsiz kılmadığı gibi, ilimizdeki teşkilat çalışmalarında daha etkin bir rol oynayacağını da gösterir. Önümüzdeki yerel seçimlerde belirleyici isimlerim başında geleceğini düşünüyorum.

Diğer taraftan Bakan’sız kalmak elbette düşündürücü. Bugüne kadar her hükümette Ankara’da üst düzey bir ismin olması bu kente çok şeyler kazandırdı. Özellikle yerel yönetimlerin yetersiz kaldığı yerlerde ciddi sorunlar bu sayede çözüldü. Yeni dönemde de bir Bakan olması, turizmde yatırımlara ihtiyacı olan, sanayisi nedeniyle sürekli göç alan ve bunun getirdiği sağlık ve eğitim problemleriyle boğuşan Kocaeli için gerekliydi.

Ama bu sorun siyasetten çok kendi markasını yaratamamış bir kent olmamızdan kaynaklanıyor. Tabi burada siyasetin sürekli yatırımcının önüne geçme çabasını da göz ardı edemeyiz. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Maya Okulları’nın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Medipol Hastaneleri’nin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ETS Turizm’in sahibi. Medipol’den önce bu kentte sağlık alanında yatırım olmadı mı? Maya Okulları’ndan önce bu kentte özel okullar açılmadı mı? Bırakın turizm şirketi kurmayı, cennet köşesi bir coğrafyada yaşıyoruz. Etrafımız doğa ve deniz turizmine uygun yerlerle dolu. Ama bu alanlarda güçlü yatırımlar yıllardır yapılamadı. Yapmak isteyenler de hep siyasetin gölgesinde kaldı. Medipol adını İstanbul’da 500 tane taraftarı bile olmayan Başakşehir futbol takımıyla duyurdu, marka oldu. Bizde Anadolu’nun yıldızı Kocaelispor var ama koca kulübü amatöre kadar düşürdük. Kocaelispor’la birlikte bu kent de küme düştü. Türkiye ekonomisinin kalbiyiz diyoruz. Sanayinin başkentiyiz diyoruz. Elimizde hem yatırım, hem de ekonomik güç var. Ama 16 yıllık AK Parti hükümeti döneminde bu kentle özdeşleşmiş bir marka yaratılamadı.

Kabinede ihtitaç duyulacak bir “Bakan” bu kentten çıkamadı.

Hepsini geçtim, işçi sınıfının en yoğun olduğu bölgedeyiz. Sendikalarımız var. Ama hepsi siyasetin gölgesinde olduğundan bu konuda bile ilgili bir Bakanlık için bu kentten kimsenin adı geçmedi. Bu da bize yeter diye düşünüyorum. Türkiye yeni bir döneme girdi. Ve bu yeni dönemde görülüyor ki, icraatın içinden gelmezseniz, ortaya üretim adına birşey koymazsanız, yalnızca siyasete yatırım yaparak etkili makamlara gelmeniz imkansız olacak.

Milletvekillerinin görevi

Yeni hükümette Bakan sayısı azaldı ama Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldı. Bu sayede temsil gücünün artırılması sağlandı. Yeni sistemde Meclis’in hiçbir işe yaramayacağı, milletvekillerinin fonksiyonunun kalmadığı ileri sürülüyor. Açıkçası ben bu düşüncede değilim. İyi çalışan, seçim bölgesiyle sürekli irtibatlı olan, bölgesindeki sorunları Meclis’e taşıyan milletvekilleri bana göre çok ama çok etkili olabilir.

Mevcut partiler kanunun iyileştirilmesi, delege seçiminden tutun da kongrelerine kadar herşeyin tekrar ele alınması gerektiğini kabul ediyorum. Bununla birlikte dar bölge seçim sistemi yeni hükümet sistemini daha güçlü kılacaktır. Arzu ettiğimiz milletvekillerini görebilmek için bunların olması şart. Ama mecvut durumda da güçlü olmak için biraz çalışkan olmak gerekir. Halkın içinde olmak, sorunlarla yakından ilgilenmek gerekir. Bu konuda önemli bir süreç bizi bekliyor. Göreceksiniz iyi çalışmayan, seçim bölgesine uzak kalan isimler zamanla siyasetten de uzaklaşacaktır.

Gökten inen sofra

Antikkapı A.Ş. Genel Müdürü İslam Yücel’i, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yakın çalışma ekibi içindeyken tanıdım. 1979-İzmit doğumlu. Başkan Karaosmanoğlu şehri gezerken İslam Yücel de gölge gibi kendisini takip ederdi. Başkan’ın gönlü geniş; muhtardan apartman yöneticisine kimle görüşse talepleri geri çevirmez, “-Tamam yaparız” derdi. İslam Yücel, Başkan’ın verdiği sözleri tek tek not alır, işin takipçisi olur, en geç bir hafta içinde ne söylendiyse yerine getirilmesini sağlardı.

Başkan’ın şimdiki çalışma ekibini bilmiyorum ama benim o dönem gözlemlediğim, İslam Yücel’in yeri bu açıdan doldurulamazdı.

Başkan Karaosmanoğlu, 2014 yerel seçimlerinden sonra Yücel’e önce Kağıtspor’u emanet etti. Ardından Antikkapı’nın başına geçti. Fahrettin Kandemir gibi deneyimli bir bürokratın ardından acaba bu koltukları doldurur mu endişesi taşıyanlar az değildi. Ama ne geçmişle uğraşacak kadar kavgacı, ne de kendinden öncekileri karalayacak kadar kıskanç bir yapısı olmadığından kısa sürede sevilip, saygı gördü. Görev adamıydı ve daime ileri bakıyordu. Üstelik gözü yetkiye doymayan yöneticilerden de değildi. Antikkapı AŞ’nin başına geçereken Kağıtspor’u bıraktı. Sadece buradayken seçildiği satranç federasyonundaki görevini sürdürdüğünü biliyorum. Satrança tutkun biri.

...

İslam Yücel, yaklaşık 3 yıldır başında bulunduğu Antikkapı’yı çok iyi yönetiyor. Sözünün eridir. Hedeflediği ne varsa yerine getirmek için ilk günkü heyecanıyla çalışıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sosyal tesis sayısı Yücel’in döneminde arttı. Bugün 1 otel, 3 restoran, 11 düğün salonu ve 7 toplantı salonu Antikkapı tarafından işletiliyor. Hizmet kalitesi yükseldi. Özellikle Ramazan aylarında 5 bin kişilik iftar programlarında hızlı servisleri çok konuşuldu.

Antikkapı’nın Seka Park içindeki restoranları Antalya’da lüks otelleri aratmayacak düzeyde şık dekore edildi. Ayrıca çatalından peçetesine kadar herşeyin en kalitesi kullanılıyor. Bu retoranlara bir yenisi geçtiğimiz günlerde eklendi. Seka Park 2.Etap’ta, bir anlamı da gökten inen yemek sofrası olan Maide Restoran açıldı. İslam Yücel, açılış öncesi retoranın tanıtıldığı basın toplantısına beni de davet etmişti.

Açıkçası mesleğe kısa süre ara verdiğim dönemde özellikle Büyükşehir’de tavrı ve yaklaşımı değişmeyen ender yöneticilerden biri olduğundan bu toplantıya katılıp, yanında olmayı çok istedim. Ama daha önceden verilmiş bir sözüm vardı, gidemedim. Maide’nin nasıl bir yer olduğunu daha sonra normal bir müşteri olarak gözlemledim.

Öncelikle çarşı içinden Maide’ye gitmek için Seka Park’a sahil yolundan girip, tek sıra araç kuyruğuna takılmak zorunda değilsiniz. D-100’de eski cezaevi karşısında Plajyolu’na dönüp, köprülü kavşaktan aşağı indiğinizde karşınıza çıkıyor. Arkasında geniş otopark ve çocuk oyun alanı var. Maide’nin yeri daha önce Özsar Restoran olarak işletiliyordu. Restoranın hem içinde hem dışında yenilikler yapılmış. Özellikle üst katta 8-10 kişilik deniz manzaralı kendin pişir kendin ye tarzı özel localardan çok söz ediliyor. Ama ben, eşim ve oğlum Emir’le sahil kenarındaki kalabalık masaların arasında kendimize yer bulduk. Çeşit çeşit çorbalar, kebaplar, tatlı seçenekleri var. İsterseniz yöresel, adını belki de ilk kez duyacağınız yemekler, cam bölmenin arkasında açık mutfakta maharetli ustaların ellerinde hazırlanıyor. Biz bol garnitürlü kebap, iri iri kesilmiş tavuk şiş ve kıtır kıymalı pide söyledik. İçecekler ve mis gibi sütlaçla birlikte toplam 51 TL hesap ödedik. Yanında eşsiz Körfez manzarası ve çay da bedava.

Maide’nin hemen yanında yine Antikkapı’ya ait Deniz Düğün Salonu var. Oradan gelen oyun havaları eşliğindeki eğlencenin sesi size geçmişte İzmit sahilinde bulunan ve bahçesinde çocukların gazoz kapakları toplamak için yarıştığı Leyla Atakan Düğün Salonu’ndaki akşamları hatırlatabilir.

İslam Yücel’in en büyük özelliği, kaliteyi her kesimden insanla bir araya getirme çabasıdır. Ve bunu her seferinde büyük bir heyecanla yapıyor. Dilerim Maide’nin uygun fiyat anlayışı ve hizmet kalitesi hiç bozulmadan devam eder. Bu arada retoran tuvaletleri bölümüne çocuk lavaboları eklenmesini, deniz kenarındaki masaların üzerinin kış aylarında kapatılmamasını, gerekirse boş bırakılmasını tavsiye edebilirim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Gürsel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler