Türkiye’de erkek olmak!

Türkiye’de erkek olarak mı dünyaya geldiniz?

Wow ne kadar havalı…

Bu topraklar üzerinde erkeksiniz ya aslında işiniz ne kadar da zor.

Neden mi?

Çünkü öyle herkesin içinde yüreğiniz acıdı, ruhunuz hüzünlendi, üzüldünüz ya da sevdiğinizden ayrıldınız diye ağlayamazsınız. Duygusal olamaz; bir erkek arkadaşınızla dertleşip gözyaşlarınızı dökemezsiniz.

Aaa hem erkek adam ağlar mıymış, ne kadar ayıp!

Mesela ne kadar paran varsa o kadar adam sayılırsınız, hem bizim topraklarda fakir erkeğe kız mı verilirmiş! Daha çok para erkeği daha güçlü yapar demi?

Hele bir de evlenmek isteyin işte o zaman asıl iş size düşer. Gelinin ninesinin dayısının eltisine kadar giydirmek, altınlar almak ve o düğünü siz yapmak zorundasınız. Düğün süreci boyunca sanki siz o evde oturmayacakmışçasına eş adaylarınızın istediği her ev eşyasını almak zorundasınız. Velev ki almadınız işte o zaman hazır olun o düğünün size zehir olmasına.

Sonra evin direği siz olmalısınız. Böyle evi tutan direklerden(!) yani her sorumluluk her şey size bağlı olmalı. Sanki evlilik tek kişilik yaşanıyormış gibi…

O eve siz bakmalısınız, siz çalışmalı, siz para kazanmalısınız. Öyle siz işsizken eşiniz falan çalışırsa yakışmaz erkek adama. Hem kim ne der, bir evde çalışacak biri varsa o da erkek olmalı değil mi?

Evden çıktığınız an daha başka sorumluluklar yükleniyor sırtınıza.

Mesela işten çıktınız ve yorgunsunuz otobüse bindiniz ama aynı otobüse bir kadın binerse ki hele de yaşı biraz ortalardaysa ona yer vermek zorundasınız.

Sizin ne kadar yorgun yahut hasta olduğunuzun hiçbir önemi yok. O kadına yer vermezseniz sizi ayıplayan gözlere hazır olmalısınız. Hatta kimi cüretkarlar size ‘kadına yer versene bilader’ diyerek edep/ahlak(!)öğretmeye bile kalkar.

Hele ki yanınızda bir kadınla dışarıda bir şeyler yapmaya kalkarsanız o cüzdanınız kabarık olmalı. Siz erkekler oturduğunuz yerde para basıyorsunuz ya her restoranda her kafeteryada kadınların yiyip içtiği her haltın parasını siz ödemek zorundasınız. Hem erkek adam kadınlara hesap mı ödetirmiş canım!

Maalesef Türkiye’de kadınlara verilen pozitif ayrımcılıktan dolayı kadınlara göre geç emekli olmak zorundasınız. Neden çünkü siz erkesiniz. Sizin canınız kadınlardan kıymetli değil!

Ve galiba en acısı da Türkiye’de erkekseniz ne yazık ki bazı hemcinsleriniz yüzünden potansiyel sapık olarak görülüyorsunuz.

Son günlerde o kadar çok erkekler (cinsiyetleri erkek ama içleri taşlaşmış insan olamamış yaratık) tarafından yapılan kadın katliamı ve taciz/tecavüzler yaşanıyor ki siz de o sapık erkekler genellemesinin içine giriyorsunuz.

Kediye köpeğe, ördeğe ata hallenen erkeklerle aynı kategoride olmak zorundasınız. Uf ne kadar da ağır ve zor!

İstediğiniz kadar kadın-erkek eşitliğini savunun, istediğiniz kadar kadınların öldürülmemesi için mücadele edin, kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’ni anlayıp anlatın.

Bunlar kimi kadınlar için hiç ama hiç önemli değil çünkü siz erkeksiniz ve bu yüzden potansiyel sapıksınız.

Özetle bu ülkede öyle erkek olmak hiç de kolay değil…

Sevgilerle…

Not: Kadın-erkek eşitliğini lütfen bedenen, fiziksel ya da organlar yönünden ele almayın. Biz kadın erkek eşitliği diyoruz. Kadın ile erkek aynı demiyoruz -ki zaten iki ikiz erkek bile aynı(!) olamaz. Kadın ve erkek eşitliğini savunan biz kadınlar, eşitlik derken eşit haklardan söz ediyoruz. Hukukta, iş hayatında, sosyal hayatın içinde, eğitimde, sağlıkta, ülkenin yönetiminde, kamuda, evde, iş yerinde, evlilikte, adalette ve daha birçok alanda kadınların erkekler ile eşit değere, saygıya, özgürlüğe yani eşit haklara sahip olmasından söz ediyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Burçin Sağlam Aysu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler